Annons
X
Annons
X
Världen
Kommentar

Teresa Küchler: Turkiets nya krav på EU för att stoppa flyktingvågen

(uppdaterad)
Flykten till Europa

På EU:s flyktingmöte i Bryssel gick det inte att ta miste på den turkiske premiärministern Ahmet Davutoğlus och Turkiets nyvunna auktoritet i relationerna med EU, som vill att turkarna agerar gränsvakter för asylsökande som vill ta sig till Europa. Lika lite gick det att ta miste på den dåliga stämning som råder mellan EU-länderna om flyktingkrisen.

[object Object]
Ahmet Davutoglu. Foto: AP

BRYSSEL. – Det här mötet ska inte bara handla om migration, utan också om Turkiets EU-förhandlingar. Vi är redo att arbeta med EU; vi är till och med redo att gå med i EU, sade Davutoğlu till reportrar i Bryssel, där han på måndagen skulle diskutera flyktingströmmen till EU via Turkiet med EU:s 28 stats- och regeringschefer.

Som om förhållandet mellan dem inte i över ett halvsekel varit det omvända: att turkarna har vädjat om att få komma med i EU, medan EU-länderna upprepat att de inte känner sig redo att ta emot Turkiet i gemenskapen. I dag är rollerna ombytta, och EU alltmer beroende av Turkiets goda vilja.

EU vill att Turkiet pressar tillbaka migranter som försöker segla från turkiska kustlägen till Grekland. Framför allt vill EU-länderna kunna sända tillbaka hundratusentals migranter som nekats asyl i EU till Turkiet.

Annons
X

**För den hjälpen **vill man ge Turkiet 3 miljarder euro över två år, och nylansera de decenniegamla samtalen om att turkar ska få resa in i EU utan visum – samtal som hittills aldrig lett till något annat än högtidliga löften och handskakningar på toppmöten.

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu hade på måndagen inte bara med sig nytt självförtroende utan också en lista med punkter som han vill att EU uppfyller innan turkarna går med på att bli gränsvakter och tar tillbaka ratade asylsökande.

Kraven var:

• 6 miljarder euro, dubbelt så mycket som de 3 miljarder euro som EU redan har lovat. Turkiet hyser i dag närmare 3 miljoner syrier, och säger sig redan ha pungat ut med över 8 miljarder på flyktingarna.

• Visumfria resor för turkar till EU redan till sommaren.

• Att förhandlingarna mellan Ankara och Bryssel tar rejäl ny fart.

• Att EU-länderna går med på att exakt lika många syrier med flyktingstatus hämtas av EU-länderna i turkiska flyktingläger, som antalet ratade asylsökande som EU vill skicka tillbaka till Turkiet.

Enligt ett första utkast till mötesslutsatser som läckte ut redan på söndagen, så planerade EU-länderna att förklara den så kallade ”Balkanrutten” – vägen till EU:s mitt via Grekland och Balkanländerna – helt stängd.

Detta har satt skräck i Grekland, där tiotusentals flyktingar ”fastnat” på grund av att grannländerna på Balkan och Österrike stängt sina gränser.

Både Tysklands Angela Merkel och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vill dock redan på måndagen mildra ordvalen:

– Alla länder, inklusive Grekland, måste förstå att detta inte handlar om att stänga något. Det handlar om att hitta en varaktig lösning tillsammans med Turkiet, sade Merkel.

Förbundskanslern balanserar just nu på en mycket tunn politisk lina. Om bara ett par veckor är det delstatsval i Tyskland, och opinionsundersökningar visar att flyktinghanteringen kan kosta Merkel och hennes kristdemokratiska parti CDU anhängare.

Ett avtal med Turkiet skulle kunna minska antalet asylsökande i Tyskland, och också beskyllningarna om att Merkel driver en alltför generös flyktingpolitik.

På måndagskvällen började ryktet spridas på toppmötet att Tyskland stöttade Turkiets krav på på 6 miljarder euro i flyktinghjälp, istället för 3 miljarder, för att snabbt få till ett avtal.

Men andra EU-ledare ville på måndagen ha sina ord med i leken, de med.

Ungerns omstridde premiärminister Viktor Orbán sade på väg in till mötet att han på inga villkor skulle acceptera att EU-länderna tvingas ta in flyktingar från turkiska läger.

– Det vore att hälla bensin på elden. Fler människor skulle komma, sade Orbán, som till övriga EU-länders stora förtret nyss lovat att utlysa en folkomröstning om huruvida Ungern ska följa EU:s redan klubbade beslut att dela upp 160 000 asylsökande mellan sig.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) sade på väg in till mötet i Bryssel att den svenska regeringen inte vill ge mer pengar i stöd till Turkiet för flyktingmottagning. Däremot borde Grekland få mer stöd från EU, sade Löfven.

Annons
Annons
X

Ahmet Davutoglu.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X