Annons

Erik Thyselius:Dålig stämning med AfD i förbundsdagen

 Tysklands förbundskansler Angela Merkel hade nog gärna sluppit AfD i förbundsdagen. I bakgrunden: AfD:s ledare Alice Weidel och Alexander Gauland.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel hade nog gärna sluppit AfD i förbundsdagen. I bakgrunden: AfD:s ledare Alice Weidel och Alexander Gauland. Foto: Ferdinand Ostrop/TT

Paralleller till Göring och talmanskandidater som anses ovalbara – i går var det premiär för AfD i förbundsdagen och stämningen var allt annat än god om man ska tro tyska medier, skriver Säkerhetsrådets biträdande redaktör Erik Thyselius.

Under strecket
Publicerad

I går var det premiär för den nya förbundsdagen – som med sina 709 ledamöter är den största i Tysklands moderna historia. Vanligtvis brukar öppnandet inte orsaka några större rubriker – valrörelsens hätska retorik är sedan länge glömd när ledmöter av olika politisk kulör möts och samtalar med varandra utanför plenisalen.

Vanligtvis, alltså. Men med AfD i förbundsdagen så var stämningen något annorlunda. Hermann Otto Solms från liberala FDP invigde förbundsdagen i enlighet med reglerna som stipulerar att den med längst tjänstgöringstid ska ges den äran. AfD yrkade däremot på en återgång till de gamla reglerna – som byggde på att hedersuppdraget i stället gick till den äldsta personen i förbundsdagen. Det hade i så fall blivit AfD:s 77-åriga kandidat Wilhelm von Gottberg.

Annons
Annons
Annons