Rapport: Dålig säkerhet för museernas skatter

Besökare i det nyrenoverade Nationalmuseum, ett av Sveriges 13 centralmuseum. Där har säkerheten skärpts – bland annat får besökare inte ta med egen barnvagn in, utan får låna en vagn från museet. Arkivbild.
Besökare i det nyrenoverade Nationalmuseum, ett av Sveriges 13 centralmuseum. Där har säkerheten skärpts – bland annat får besökare inte ta med egen barnvagn in, utan får låna en vagn från museet. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Museerna har för dålig koll på sina föremål, fastslår en färsk rapport från Riksrevisionen. Särskilt illa är det att det saknas planer för vilka föremål som är viktigast att rädda vid exempelvis en brand.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Det vidtas inte tillräckliga åtgärder för att förhindra stölder och skadegörelse, enligt Riksrevisionen. Museerna har svårt att leva upp till en rimlig säkerhetsnivå.

– Vi har tittat på tre aspekter. Dels spårbarhet, som innebär att varje föremål ska vara registrerat, att man ska veta var det finns och ha foton på det. Dels stöld och skadegörelse, och också förstörelse och katastrofer, berättar Per Dackenberg, revisionsdirektör och projektledare för granskningen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons