Annons

Dålig luft avskräcker – ändå kan Indien bli trea i världen

Familjen Dahl-Åkerman: pappa Fredrik, mamma Lisa och döttrarna Signe och Selma bor i New Delhi sedan fem år tillbaka.
Familjen Dahl-Åkerman: pappa Fredrik, mamma Lisa och döttrarna Signe och Selma bor i New Delhi sedan fem år tillbaka. Foto: Malin Hoelstad

100 procent – så mycket spås Indiens ekonomi växa under närmaste decenniet. Svenska näringslivet lockas av möjligheterna, men luftföroreningarna förskräcker. För svenska familjen Dahl-Åkerman överväger ändå fördelarna.

Under strecket
Publicerad

En luftmätare visar förekomsten av mikropartiklar inomhus och utomhus i New Delhi. Det är en avsevärd skillnad.

Foto: Malin Hoelstad

Barnen leker bredvid en av familjens luftrenare av märket Blueair – ett av de vanligaste märkena vi ser i Delhi. Blueair grundades i Sverige 1996, men köptes upp av Unilever 2016.

Foto: Malin Hoelstad

På fredagen den 20 december låg de högsta halterna av de livsfarliga mikropartiklarna PM 2,5 och PM 10 på 544 respektive 672 mikrogram per kubikmeter, i New Delhi. Skyhögt över WHO:s gränsvärden.

Så här års leker barnen mest inomhus. Ansiktsmaskerna följer med om de går ut.

Foto: Malin Hoelstad

Familjen Dahl-Åkerman slår in paket inför ett födelsedagskalas. Livet i Indien är betydligt mer socialt än i Sverige.

Foto: Malin Hoelstad

NEW DELHI Det tutas och ropas på gatan. Ett myller av bilar, människor och mopeder samsas om utrymmet. Plötsligt kliver en ko rakt ut i vägen. Alla väjer vant undan och gatubilden vore närmast en kliché om det inte var för de många mopedförarna med stora fyrkantiga väskor som susar förbi.

De är leverantörer av restaurangmat som beställts online via appar som Zomato, Uber Eats eller Deliveroo. Ett relativt nytt inslag i gatubilden och ett tecken på hur Indien blir alltmer uppkopplat i takt med att landets ekonomi växer.

Annons
Annons
Annons