Dålig kunskap om småpartiklar i mat

Högteknologisk mat med tillsatser i form av små partiklar säljs redan internationellt trots att ingen säkert vet hur produkterna påverkar konsumenternas hälsa. En färsk EU-rapport varnar för att det saknas regler och metoder för att hantera riskerna.

Under strecket
Publicerad
ANDERS WIKLUND/SCANPIX/ARKIV
Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX/ARKIV
Annons

Aromer, färgämnen och konsistensgivare – tekniken finns redan för att fylla maten med kemiska tillsatser i form av extremt små partiklar. Resultatet blir så kallad nanomat och i vilken utsträckning den förekommer är det ingen som vet säkert. Lika lite vet man hur hälsan påverkas. Det rapporterar EU:s livsmedelsmyndighet EFSA som efterlyser mer forskning och kunskap.

En EU-finansierad rapport gjord av Jordens vänner, som citeras av EFSA, listade mer än hundra livsmedelsprodukter som säljs på den internationella marknaden men varnade samtidigt för rejäla mörkertal.

Annons
Annons
Annons