Dålig beredskap mot kräksjuka

Tre utbrott av matförgiftning i Jönköping, Skövde och Knivsta visar alla spår av den så kallade vinterkräksjukan. Men trots att den förra året drabbade 17 000 svenskar finns inget fungerande rapportsystem för att en epidemi ska kunna kartläggas.

Under strecket
Publicerad
Annons

Smittrisken är ännu liten, eftersom det inte rör sig om samma virustyp som ifjol, konstaterar Smittskyddsinstitutet, SMI. - De fynd som gjorts är helt sporadiska eller kopplade till matutbrott. Smittan via mat är ofta en lokal företeelse medan det är annorlunda när sjukhus drabbas, menar Kjell-Olof Hedlund, virusexpert på SMI.

Caliciviruset som orsakar kräksjuka genom mat förekommer under hela året och är inget säsongsbundet, även om fler drabbas under vinterhalvåret. Smittrisken uppstår vid sociala tillställningar där mat serveras, till exempel vid julbord. Den epidemiska arten av calicivirus, som är orsaken till vinterkräksjukan, uppstår i regel när den som drabbats besöker sjukhus eller när personal bär med sig viruset till arbetet. Normalt sätter vinterkräksjukan in vid jul. Men förra året visade den sig redan i oktober och var den värsta hittills, enligt mätningar som SMI genomfört.

Annons
Annons
Annons