Dalaspelen kämpar i motvind

Under midsommarhelgen avslutas årets omgång av Skinnarspelet i Malung. Därefter följer Himlaspelet i juli och Ingmarsspelen i augusti. Men de tre spelen brottas med problem och legendariska Himlaspelet, det äldsta av de dem, spelas för sista gången på sin traditionella spelplats. Under midsommarhelgen avslutas årets omgång av Skinnarspelet i Malung. Därefter följer Himlaspelet i juli och Ingmarsspelen i augusti. Men de tre spelen brottas med problem och legendariska Himlaspelet, det äldsta av de dem, spelas för sista gången på sin traditionella spelplats.

Under strecket
Publicerad
Annons

Hårdnande konkurrens har lett till svajig ekonomi och vikande publikunderlag för de tre folkloristiska spelen, alla författade av Rune Lindström. Förra året fick också Dalaspelen presskritik för att ha stelnat i sina traditionstyngda former.
Skinnarspelet har i år bytt både regissör, musiker och huvudrollsinnehavare. Ingmarsspelen har bytt spelperiod och Himlaspelet har till vissa delar ny besättning. Men spelet ”om then wäg som till himla bär”, som spelats i Leksand sedan 1941, tvingas efter sommarens föreställningar bort från sin spelplats Sammilsdalsgropen för att ge plats åt mer lukrativa poparrangemang.

– Om Himlaspelet kan hitta en ny plats eller måste flytta inomhus vet vi inte ännu, bara att det inte får vara kvar i gropen, säger Karl-Erik Eriksson, ordförande i paraplyorganisationen Dalaspelen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons