Annons

Dahlgren och Oaxen prisas av White

Olivolja och Medelhavsmat har det svårt i Sverige nu, konstaterar krogguiden White Guide. Idag fick den danske köksmästaren René Redzepi ta emot Whites Global Gastronomy Award vid en gala på Grand Hôtel. Det är hans matfilosofi som ligger bakom de svenska kockarnas svängning mot udda lokala råvaror och gamla matlagningstraditioner.

Publicerad
T.v. Oaxen T.h. Mathias Dahlgrens Matsalen
T.v. Oaxen T.h. Mathias Dahlgrens Matsalen Foto: SCANPIX ARKIV

Motiveringen tar fasta på det: ”För att ha inspirerat och fostrat unga kockar i Norden till att både bildligt och bokstavligen blick inåt och uppåt - mot de egna matskatterna och mot Nord-Atlanten i stället för Medelhavet”.

Årets kroglista toppas inte oväntat av två av de främsta köksmästarna på området,
Mathias Dahlgren med Matsalen på Grand Hôtel och Magnus Ek från
Oaxen Krog, Hölö. Operakällaren prisas som årets bästa restaurang, utifrån totalupplevelsen, medan PM & Vänner i Växjö får priset som årets bästa matupplevelse. Utanför Stockholm hittas också årets uppstickare - Titti Qvarnström på Bloom in the Park i Malmö - och årets stjärnskott: Den Småländska Kolonin i Jönköping.

White Guide noterar att det runtom i Sverige nu tänds nya matlagningsstjärnor, unga kockar som utför mästerverk med lokala råvaror, traditioner och teman. Så numera måste även inbitna storstadsgourmeter leta sig ut i landet för att finna de riktigt spännande gastronomiska upplevelserna.

Annons
Annons
Annons

T.v. Oaxen T.h. Mathias Dahlgrens Matsalen

Foto: SCANPIX ARKIV Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons