Recension

Turkiets historiaDags öppna EU:s dörr för porten till Asien?

Ett porträtt av Süleyman I. I Europa kallades han Süleyman den store, men i sitt hemland var han känd som Süleyman lagstiftaren.
Ett porträtt av Süleyman I. I Europa kallades han Süleyman den store, men i sitt hemland var han känd som Süleyman lagstiftaren. Foto: TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

När imperier kollapsar orsakar det konvulsioner och långvarig förvirring. Etniska och religiösa grupper hamnar slumpmässigt på olika – och ibland fel – sidor om de linjalstreck som dras på kartan. Många av dagens problem kan härledas 100 år bakåt i tiden då stora välden rasade samman till följd av första världskriget. I Irak och Syrien ser vi de tragiska konsekvenserna av den uppstyckning som britter och fransmän gjorde av Osmanska riket. Och i Turkiet, där Atatürk en gång bryskt klippte banden till sitt lands förflutna, famlar dess nutida politiska ledare febrilt efter en osmansk identitet.

I det läget är det bra att läsa på i historien, och här bidrar Ingmar Karlsson förtjänstfullt med sin nya bok. Karlsson, före detta generalkonsul i Istanbul, har skrivit flera böcker om regionen och har gedigen kunskap i ämnet. I den första halvan av ”Turkiets historia” rusar han flyhänt fram genom Osmanska rikets århundraden, från grundaren Osman, via storhetsperioden under Süleyman I, till imperiets sammanbrott åren efter första världskriget.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons