Annons

Dags för Wallström och S att ge svar om miljöpolitiken

Inför valet är oppositionens samlade miljöpolitik obefintlig. Jag uppmanar därför Margot Wallström att ta chansen att kasta ljus över skuggorna före valdagen, skriver miljöminister Lena Ek (C).

Publicerad

Både som miljöminister och som kvinna hälsar jag Margot Wallström välkommen tillbaka till politiken. Hon har gedigna erfarenheter, inte minst som miljökommissionär i EU, och har mycket att bidra med i den inrikespolitiska debatten. Att hon fått ansvaret att leda Socialdemokraternas miljöutspel i valrörelsen gör att hon förefaller vara Stefan Löfvens kandidat till miljöministerposten. Då behöver hon ge svar på vilken miljöpolitik S tänker driva om de kommer i regeringsställning.

**På miljöområdet **står mycket på spel inför valet. 2015 ska världens ledare samlas i Paris för ett avgörande möte i de FN-ledda klimatförhandlingarna. Då behövs ett avtal som styr världen mot det så kallade tvågradersmålet. Samtidigt har Sverige nått historiska resultat för miljö- och klimatpolitiken de senaste åren. Centerpartiet och Alliansen har visat att det går att minska utsläppen samtidigt som tillväxten stärks. Vi är enligt OECD en av världens minst koldioxidinstensiva ekonomier. Vi har världens högsta koldioxidskatt. Takten i utbyggnaden av förnybart saknar motstycke bland industrialiserade länder. Utsläppen av fosfor och kväve till våra havsområden minskar för varje år. Antalet skyddade naturområden, våtmarker och marina reservat har aldrig varit fler än nu.

Annons
Annons
Annons