”Dags för världen hjälpa Pussy Riot”

Pussy Riot visar tydligt att kultur är politik, inte underhållning. De har tagit risker i sin kamp för rysk demokrati – nu är det dags för omvärlden att ta över arbetet.

Publicerad
Kristin Lundell

Kristin Lundell

Foto: SVD
Annons

Imorgon meddelas domen mot de tre medlemmar av det feministiska konstkollektivet Pussy Riot som står åtalade för ”huliganism” i Moskva. Nadezjda Tolikonnikova, Maria Aljochina och Jekaterina Samutsevitj greps i mars efter att i Frälsarkatedralen ha framfört en punkbön till jungfru Maria om att hon skulle överge patriarkerna, gå över till den feministiska sidan och göra sig av med Putin.

Själva föreställningen pågick mindre än en minut innan den avbröts men efterspelet skulle bli långt. Tolikonnikova, Aljochina och Samutsevitj har suttit fängslade i fem månader medan övriga medlemmar i kollektivet gömmer sig på hemlig ort. Amnesty har utropat Pussy Riot till samvetsfångar, musikkollegor som Madonna, Red Hot Chili Peppers och Pet Shop Boys har visat sitt stöd och Yoko Ono försökte vädja till president Putins ego genom att kalla honom för en ”klok man”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons