”Dags för Sverige att ansluta sig till euron”

De ekonomiska argumenten för varför Sverige ska stå utanför eurosamarbetet håller inte längre, skriver Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (L).

Under strecket
Publicerad

Cecilia Wikström.

Foto: Fredrik Persson/TT
Annons

I dagens globaliserade värld, där människor hela tiden rör sig mellan olika länder, har vi länge betraktat internationell handel som något självklart. Sverige är en liten ekonomi som kan riskera att alltmer hamna i periferin i takt med att BRIC-länderna växer sig starkare, att allt fler EU-länder ansluter sig till euron och naturligtvis att Storbritannien lämnar EU-samarbetet i och med brexit. Det står klart att vi behöver stärka vårt inflytande i EU och på den internationella arenan. Därför är det dags att vi ansluter oss till euron, den valuta som 340 miljoner människor i 19 medlemsländer använder varje dag och som i år firar 20 år.

Euron, världens andra största valuta efter US-dollarn, har blivit en symbol för enighet, ekonomisk stabilitet och suveränitet och har inneburit ett stort lyft såväl för handel som för den fria rörligheten. Den har klarat sig igenom den djupa finanskris som slog hårt mot länder som Grekland, Italien, Portugal och Spanien i Sydeuropa och Irland, genom att skarpare och tydligare reformer och regelverk antagits, såsom europluspakten, finanspakten och bankunionen. Dessa åtgärder har stärkt euroområdets ekonomi och säkerställt en större stabilitet i banksystemen, vilket leder till stabilitet, förutsägbarhet och trygghet för småsparare och aktieägare.

Annons
Annons
Annons