Annons
X
Annons
X

Dags för småsparare att se över sina risker

En tiondel av det samlade värdet på Stockholmsbörsen har raderats sedan årsskiftet. Kommer börsen fortsätta falla eller är det dags att ge sig i kast med aktiesparande igen? Experterna ger sin syn på läget och råder sparare att se över risknivåerna.

Mats Wester, placeringsexpert på Länsförsäkringar, tycker att man borde minska sin exponering mot aktiemarknaden, om man inte gjort så ännu.

– Det är dags att se om sitt hus nu. Man kanske ska dra ner på risknivån genom att minska aktieandelarna i sitt sparande, säger Mats Wester till E24

Är det inte surt att sälja nu när kurserna fallit?

Annons
X

– Folk tenderar ju att jämföra med det högsta värdet. Men ska man vara ärlig så är det säker många med aktier som fortfarande ligger på plus. Om aktien är köpt på 80 kronor, har stått i hundra och nu är nere på 90 så tycker många att de har tappat tio kronor, när de egentligen har tjänat tio kronor, säger Mats Wester.

Och justera ner risken innebär för de flesta att man istället omplacerar tillgångar i räntefonder:

– Räntefonder är väl den naturliga parkeringsplatsen i ett sånt här läge om man inte vill ha pengarna på aktiemarknaden av risksjäl. En låg- eller medelriskhedgefond är ett annat alternativ, fortsätter Mats Wester.

Både Nordnets chefanalytiker Peter Malmqvist och Mats Wester tror att det dystra tonläget på aktiemarknaden kommer att fortsätta ett tag till. Peter Malmqvist, som själv inte varit exponerad mot aktiemarknaden sedan mars förra året, tror på ett börstapp om ytterligare 3 till 7 procent från dagens nivåer.

– En teknisk ansats säger mig att börserna kommer att falla ytterligare 3-7 procent från dagens nivåer. Men jag vågar inte tro på någon vändning förrän börsindex är upp med 3 till 4 procent under en handelsdag, säger Peter Malmqvist.

Anledningen till kräftgången på marknaden tror Peter Malmqvist är psykologisk och inte motiverad av några egentliga faktiska faktorer.

– Kreditkrisen är egentligen gårdagens nyheter. Ur ett börsperspektiv har kreditoron analyserats ur alla olika vinklar. Nu har vi istället hamnat i ett läge där det har fallit så mycket att ingen längre vågar köpa. Det går helt enkelt utför av bara farten. Vi har hamnat i en psykologisk utveckling som egentligen inte har några fundamentala faktorer bakom sig, säger Peter Malmqvist.

Ett område där de båda analytikernas åsikter skiljer sig åt är tillväxtmarknader. Mats Wester anser inte att man helt bör överge aktiemarknaden och att tillväxtmarknader då är ett bra alternativ:

– En hygglig del av sitt sparande tycker jag att man ska ha på tillväxtmarknaderna, eftersom de än så länge står emot nedgången ganska väl. Däremot kan man dra ner lite på Sverige och USA, säger han till E24.

Peter Malmqvist å andra sidan tror att tillväxtmarknaderna är det sista området ur vilket luften kommer att pysa ut innan vi når den absoluta botten:

– När vi till slut står på botten av alltings jävlighet finns det längre ingenting kvar som kommer att kunna falla. Just nu är emerging markets en av de sista fickorna. Jag vågar nog inte tro på en uppgång förrän även emerging markets har fallit ordentligt, säger han till E24 och uppmanar de som är hårt exponerade mot tillväxtmarknader att hämta hem sina vinster.

Malmqvists prognos för i år är att börsindex kommer att landa på plus minus noll.

– Det förutsätter dock att såväl USA:s centralbank som ECB och ett antal anglosaxiska banker sänker sina räntor, säger han.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X