Annons
X
Annons
X

Dags för S att ta initiativet i svensk politik

Det sägs att en politisk ledare har 100 dagar på sig för att sätta avtryck i väljaropinionen. Nu har det gått mer än 200 dagar sedan Stefan Löfven tillträdde som ledare för Socialdemokraterna. Strategin från partiledningens sida efter det turbulenta 2011 har varit att bygga upp partiet igen med resultatet att det varit ganska tyst om S. Nu är det dags att ta initiativet i svensk politik, annars kan det vara för sent. Det skriver S-märkte debattören Sandro Wennberg.

BRÄNNPUNKT | INFÖR LÖFVENS SOMMARTAL

Socialdemokraterna måste bli betydligt mer konkreta när det gäller de frågor som väljarna är mest bekymrade över.
Sandro Wennberg

Sedan Stefan Löfven tillträdde har Socialdemokraterna rekryterat ett antal namnkunniga och kompetenta personer. De yviga utspelens tid är förbi. Fokus har återigen, efter flera års frånvaro, riktats mot de frågor som är mest relevanta för väljarna, jobben och ekonomin. Hittills har strategin varit lyckad. Från ett väljarstöd på drygt 24 procent i januari är nu partiet uppe i 35 procent.

På söndag är det premiär för Stefan Löfven att hålla sommartal i Stockholm. Det externa trycket på honom och socialdemokratin är ännu inte så starkt. Alliansen har stora interna problem och håller för närvarande inte i den politiska taktpinnen.

Annons
X

Internt inom Socialdemokraterna är förväntningarna på Stefan Löfven inte heller så höga. Många aktiva socialdemokrater är nöjda med hur han har lyckats bidra till att återskapa förtroendet för svensk socialdemokrati. Även om det förekommer viss intern kritik mot Löfvens påstådda tystnad är många socialdemokrater glada över att det gick att resa sig ur askorna efter den farsartade tiden med Håkan Juholt som partiledare.

Borta är allt internt tal om krisen före och under Håkan Juholt – valnederlagen, kriskommissionen, den andefattiga idédebatten och den föråldrade partiorganisationen. Icke desto mindre är detta frågor som även i dag kräver sina svar.

På några områden har Socialdemokraterna börjat ta politiska initiativ, inte minst i frågor som rör Stockholmsregionen. Frågan om barnfattigdom, brister i skolan och förskolan samt infrastrukturproblemen i huvudstaden har satts på agendan. Socialdemokraterna har satt ned foten i frågor som Förbifart Stockholm och tunnelbaneutbyggnaden.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men Socialdemokraterna måste bli betydligt mer konkreta när det gäller de frågor som väljarna är mest bekymrade över, och de frågor som är grundförutsättningar för den svenska välfärden: jobben och ekonomin. Stefan Löfven har på ett förtjänstfullt betonat vikten av dessa frågor, men hittills har det varit skralt när det gäller konkreta förslag.

  När Stefan Löfven stiger upp på scenen på söndag har han en möjlighet att svara på en hel del berättigade frågor som är viktiga för väljarna. Hur – konkret – ska Sverige säkra full sysselsättning? Vad menar Löfven med en aktiv närings- och innovationspolitik? Vilken typ av investeringar i utbildning och omställning vill Socialdemokraterna göra? Vad är ”hållbar frihet” omsatt i konkreta politiska förslag?

  Därutöver finns det en lång rad frågor som fortfarande hänger kvar från arbetet med Kriskommissionen och Öppna kriskommissionen inom S. Det är än så länge långt kvar tills Socialdemokraterna uppfattas som ett modernt, öppet och nyfiket parti. Partiorganisationen behöver genomgå en rejäl reformering och det arbetet behöver bli en del av partiets kommunikation med väljarna.

  Socialdemokraterna och Stefan Löfven kan använda sommartalet på söndag och sitt alternativ till regeringens budgetproposition till att ta initiativet i svensk politik. Genom att presentera konkreta lösningar på utmaningar som Sverige står inför.

  Om det inte händer nu – när ska det då hända? Förutsättningarna för Socialdemokraterna är näst intill optimala. Det finns alltjämt en stor nyfikenhet kring Socialdemokraternas nya ledning och alliansen lider av stora interna spänningar. Den nyfikenheten kan mycket väl att lägga sig snart om inget händer.

  SANDRO WENNBERG

  S-märkt debattör och konsult på pr-byrån Westander

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X