Annons
Ledare

Tove Lifvendahl:Dags för modellen att dö?

Daniel Craig. Sjunger på sista versen.
Daniel Craig. Sjunger på sista versen. Foto: www.album-online.com

Den svenska versionen av Bondfilmen rullar nu. Men den här gången är det faktiskt inte givet att den svenska modellen överlever.

Under strecket
Publicerad

Den svenska modellen – och här åsyftas traditionen att arbetsgivare och fack gör upp om spelreglerna på arbetsmarknaden utan politisk inblandning – har i sina stunder påmint om en Bondfilm. Rollbesättningen är känd och respektingivande. Dramats utgång spelar stor roll för samhällsutvecklingen. Och som åskådare kan man nästan frossa i det läge i filmen då det ser riktigt illa ut för hjälten, för man vet att han till slut kommer att överleva dödsfarorna och avrunda med en snärtig kommentar i armarna på den sköna – och rättskaffens lagda – kvinnan.

I den svenska versionen kommer parterna alltid överens, ibland i förödelsens spår när strejkvapnet har använts på ett lika maktfullkomligt sätt som när Bondskurkarna avfyrar sina massförstörelsevapen. Men alla parter kommer – på avtalad tid – välkammade ut ur rummet och berättar för den församlade pressen att de är nöjda med vad de uppnått.

Annons
Annons
Annons