Annons
X
Annons
X

Dags för Lars Ohly att slipa på flörttekniken

OPPOSITIONSRELATIONER | S OCH MP KILAR STADIGT

Mona Sahlin ska ha kalas och igår delades inbjudningskorten ut. Det gjordes inte bara inför hela klassen, utan till och med på en presskonferens, inför hela landet. Så, nu är det alltså officiellt. Rosen och maskrosen kilar stadigt, medan nejlikans blad frostas av utfrysningens vindar.

För att få vara med har mp dock fått lova att inte dansa tjuvdans på kalaset. Således lär vi inte att få se några fler tryckare ­mellan mp och Alliansen i stil med överenskommelsen om författningsdomstol i våras. Sahlin verkar däremot ha förbehållit sig rätten att fritt välja danspartner.

– Det kommer att bli nya möjligheter för blocköverskridande frågor, sade hon till TT igår och förklarade att hon inte ville ”låsa fast Sverige i blockpolitiken”.

Annons
X

Det är tåga i det här beslutet, det måste man säga. Nu tar Sahlin udden av alla skräckscenarier om Lars Ohly som finansminister, samtidigt som hon binder upp det stundtals ”otrogna” miljöpartiet i ett tolv år långt löfte att dansa efter hennes pipa.

– Vi har inte ambitionen att slå ihop våra partier naturligtvis, försäkrade mp:s språkrör Maria Wetterstrand vid pressträffen och fick det nästan att låta som en förhandlingsseger.
**
Samtidigt är nog många** inom LO skeptiska till beskedet om s+mp-samarbetet. Inom flera av LO-förbunden finns det hjärtan som klappar mer för vänsterpartiet än för miljöpartiklarna. Bland dem lär känslorna vara blandade.

Lägg därtill att samarbetet ­redan är planerat att hålla till och med 2020 och det är inte svårt att föreställa sig en tilltagande oro inom LO över graden av mp-influens, till exempel på energipolitiken.

Nu öppnas också en möjlighet för mer vänster­populism. Mitten är trängre än någonsin och då är det dags för Lars Ohly att slipa på flörttekniken och rikta sina blinkningar mot LO:s vänstraste ­delar. De välkomnar säkert ett obstruktionskort att spela ut mot Sahlin. Vid behov kan de alltid vifta med Ohlys hot om att inte släppa fram en s+mp-regering.
**
”Den sista tiden har** präglats av en debatt i media som visar att utfrysning kan drabba på många plan”, skriver Alice Åström (v) i en pinfärsk motion där hon begär en handlingsplan mot ”politisk mobbning”. Förmodligen menade hon piskorna i FRA-striden, som föranledde att hon fick trösta en gråtande FRA-kritiker utanför riksdagen i juni. Idag behöver kanske Åström själv en axel att gråta mot.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X