Dags för kvotering till bolagsstyrelserna

Det är dags att agera nu för att krossa glastaket för kvinnor i bolagsstyrelserna. insatserna för höga för att behålla status quo. Vi har inte längre råd att slösa bort kvinnliga talanger, skriver Viviane Reding, EU-kommissionens vice ordförande och kommissionär för EU-rättsliga frågor.

Under strecket
Publicerad

Att krossa glastaket för kvinnor i bolagsstyrelserna är en gemensam utmaning för Europas ekonomi, skriver EU-kommissionär Viviane Reding.

Foto: YVES LOGGHE/AP
Annons

Under de senaste decennierna har Europa gjort stora framsteg i att få fler kvinnor in i arbetslivet. Sysselsättningsgraden för kvinnor är 62 procent, upp från 55 procent 1997. Kvinnor flyttar också fram positionerna inom utbildning: kvinnor utgör nu 60 procent av nyutexaminerade akademiker. EU:s lagstiftning och ekonomiskt stöd har bidragit till dessa framsteg.

Trots dessa framsteg finns det en stor brist, nämligen bristen på kvinnor inom företagens toppositioner. Många kvalificerade kvinnor kan inte bryta igenom glastaket när de klättrar på företagens karriärstege. Fakta är dystra: bara en av sju ledamöter (13,
7 procent) i Europas ledande företag och en av trettio i styrelserummen (3,2 procent) är kvinnor.

Annons
Annons
Annons