Annons
X
Annons
X

Arbetsgivare vill frysa lägstlöner

"Lägstalöner som ger fler jobb", är de svenska arbetsgivarnas prioriterade mål i den kommande avtalsrörelsen. Det skulle i praktiken betyda frysta ingångslöner, enligt Svensk Handels vd Karin Johansson.

Av TT

Fack och arbetsgivare inom handeln har växlat krav inför årets avtalsrörelse. De kommande förhandlingarna berör drygt 150 000 medlemmar. Arbetsgivarna i Svensk Handel har tidigt gått ut och deklarerat sin viktigaste ståndpunkt.

"Det är dags att frysa ingångslönerna för att ge fler en chans att få jobb", skriver Karin Johansson i en debattartikel.

Det skulle underlätta för alla som står utanför arbetsmarknaden att få in en fot, speciellt nu med många nyanlända flyktingar, enligt Svensk Handel.

Annons
X

Inför årets avtalsförhandling har arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv formulerat ett antal prioriterade mål. Avtalade lägstalöner som bidrar till fler jobb är ett av de viktigaste.

– Vi är inte ute efter att sänka några löner eller att öka företagens marginaler. Det handlar om att öka efterfrågan genom att sänka trösklarna. Då är lägstalönerna en faktor så att man inte höjer priset på arbetsmarknadens inträdesbiljett, säger Ulf Lindberg, samhällspolitisk chef på företagarorganisationen Almega som har många låglönejobb på sina avtalsområden.

I sin debattartikel skriver Karin Johansson att handeln skulle kunna anställa många fler om kostnaderna inte var så höga. Men facket Handels ordförande Susanne Gideonsson säger att det inte stämmer. Hon tar erfarenheterna från perioden med sänkta arbetsgivaravgifter för unga som exempel.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är deras vanliga tugg. Ungdomsarbetsgivaravgifterna gav inte en enda mer arbetad timme. Då var det ungdomarna som var arbetsgivarnas argument, nu är det flyktingarna, säger Susanne Gideonsson.

  Handels krav är att lönerna höjs med 750 kronor i månaden. Lägstalönerna ska anligt avtalskraven höjas lika mycket.

  Liberalernas ledare Jan Björklund tycker att Svensk Handel är inne på helt rätt spår men att det inte räcker.

  – Vi behöver ha lägre ingångslöner för att få in nyanlända. Det räcker inte ens att frysa dem, de behöver vara lägre. Om det sedan ska vara Svensk Handels förslag eller om man ska konstruera särskilda ingångstrappor för vissa grupper på arbetsmarknaden, det går ju att diskutera. Men de pekar ju absolut på rätt problem, att de höga svenska ingångslönerna gör det svårt för lågutbildade att få jobb, säger Björklund till TT.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X