Annons

Återvunnet och enkla råvaror på Nobelfesten

Kronprinsessan Victoria under Nobelbanketten i Stockholms stadshus på måndagskvällen.
Kronprinsessan Victoria under Nobelbanketten i Stockholms stadshus på måndagskvällen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svensk höst till huvudrätt och äpplen till efterrätt. Enkla råvaror dominerade menyn på en Nobelfest där kronprinsessan Victoria väckte uppmärksamhet med en klänning hon återvunnit ur drottningens garderob.

TT
Publicerad

När kungligheter och hedersgäster i procession tågade in i Blå hallen i Stockholms stadshus stod de runt 1 340 gästerna upp för att hedra årets Nobelpristagare.

Första punkten på menyn: lättbakad röding med kräftbuljong i krondillslökar, lättrökt forellrom, krispig potatis och krasseskum. Huvudrätten bestod av bakad rotselleri med kantarellkräm och svampsmör, kålrot med lagerbladskräm och långbakad högrev, oxmärgcrust, rökt kalvsky samt potatis- och purjolöksterrin.

Sara Danius, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien, väckte uppmärksamhet under Nobelfesten med en kreation i orange och Schiaparellirosa.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 3

Donna Strickland är den första kvinnan som får fysikpriset på 55 år, och bara den tredje någonsin. Under Nobelbanketten satt hon till bords med kungen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 2 av 3

Nobelbanketten i Stockholms stadshus 2017. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons