Dags för en lektion i filosofi

Under strecket
Publicerad
Annons

Bland moderata och socialdemokratiska kommunpolitiker är tre av fyra män, enligt en undersökning som Svenska Dagbladet nyligen publicerade.
Varför?
En anledning som omedelbart kan avfärdas är att kvinnor hindras att komma in i politiken därför att män medvetet stänger dem ute. Visst kan det finnas dinosaurier på sina håll, men trenden är snarare att partierna försöker locka kvinnor att aktivera sig politiskt.
Ett annat skäl skulle kunna vara att den låga kvinnorepresentationen är den ackumulerade effekten av en mängd upplysta individers fria val. I sådana fall är det svårt att bli upprörd.
Ändå kommenterar moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin siffrorna som ”förskräckande”. Möjligen beror det på att han lutar åt den tredje möjliga förklaringen: att orsaken är strukturell. Man får intrycket att Littorin har förläst sig på den feministiska vänsterelitens beskrivning av vårt samhälle. Vilket i och för sig inte vore konstigt. Enligt en obekräftad genomgång av svenska kultursidor de senaste
fem åren är orden och, att och strukturalism de allra vanligast förekommande i samhällskritiska artiklar.
Alltså dags för en lektion i filosofi.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons