Annons

Ivar Arpi:Dags för eldupphör i kriget mot knarket?

En mexikansk soldat bär en buske marijuana i ett stort tillslag. Risken finns att han här drabbas av passiv rökning.
En mexikansk soldat bär en buske marijuana i ett stort tillslag. Risken finns att han här drabbas av passiv rökning. Foto: Bruno Gonzalez / TT
Under strecket
Publicerad

På tatueringen stod det ACAB. All Cops Are Bastards. Hans överkropp svällde av muskler och huvudet var snaggat. Vi hade inte setts på flera år när vi sprang på varandra på 3:ans spårvagn i Göteborg. Umgås du fortfarande med våra gamla vänner, frågade jag. ”Nej, de är såna slackers”, svarade han. "Jag har ju jobbat hårt för att ta mig uppåt i hierarkin i mitt mc-gäng. Det kräver disciplin och ansträngning.” I det avseendet lät han som vilken karriärist som helst.

Jag tänker lite på min barndomskompis när jag läser ”Narconomics: How to run a drug cartel” (Public Affairs 2016) av Tom Wainwright. Till vardags skriver Wainwright om storföretag och finanspolitik för The Economist. Efter att ha arbetat som tidningens korrespondent i Mexiko fick han idén att granska den organiserade brottslighet som styr knarkhandeln på samma sätt som vilken ekonomisk bransch som helst. Att han ens överlevde researchen är en bedrift i sig, med tanke på vilka han intervjuade. Ändå slog det honom att maffiabossar med namn som El Comeniños, eller ”Barnätaren”, allra mest liknade företagschefer. Det hade samma sorts klagomål: rekrytera kompetent personal, navigera lagar och regler, hitta pålitliga leverantörer och jobbiga konkurrenter. Och precis som vanliga företag är knarkligorna trängda av den ökande näthandeln.

Annons
Annons
Annons