Dags för de europeiska olympiska spelen

Under strecket
Publicerad
Annons

Olympiska spelen är världens största fest, alla kategorier. Det kan vi tacka uppfinnaren, eller snarare entreprenören (de första spelen hölls ju redan för 3 000 år sedan) Pierre de Coubertin, fransmannen som såg till att OS-tävlingarna startade igen i Grekland 1896. Festen är inte bara fantastiska idrottare av högsta rang. Det är fest särskilt för de idrotter som annars inte får lika stora uppmärksamhet medialt. Det är också fest för alla åskådare som kan se så många olika idrotter på samma plats.
Men de olympiska spelen är också företagande i världsklass och sätter igång tillväxt på många sätt, inte minst i det land och den stad som får arrangemanget. I grunden är OS en social uppfinning i många avseenden. Och bra uppfinningar som är tillväxtfrämjande ger anledning till fler innovationer inom samma område. Här är en sådan:
Skapa ”Elympiska spelen”, ES, som blir Europas olympiska spel. Där finns då samma grenar som i OS och förläggs vart fjärde år, mellan nuvarande OS. Då får de ”mindre” sporterna och
idrottarna synas stort vartannat år och fler städer kan få chans att härbergera dessa idrottsfester.
ES ger också möjlighet för de internationella idrottsförbunden att samarbeta mer, vilket är till gagn både för arrangemangen och sporternas utveckling. Nuvarande europamästerskap i ”OS-idrotter” kan då ha sina EM i de elympiska spelen.
Förverkligas ett ES för Europa, eller ett E-OS, kan det utveckla de asiatiska och panamerikanska spelen till AS-OS och AM-OS.
Frågan som återstår är den uppfinnare ställs inför, vem eller vilka tar tag i en idé om ett ES eller E-OS. Kanske en utmaning för den svenska olympiska kommittén och Stockholm, eller Göteborg. Eller Malmö/Köpenhamn?
Den som tar initiativet kan ju få det första arrangemanget och starta en ny era för idrottsfester i olympisk anda, som Coubertin gjorde för över 100 år sedan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons