Annons
X
Annons
X

Dags för årets största fågelräkning

Inom kort går årets största fågelräkning i Sverige av stapeln. För tredje året i rad uppmanas alla som matar fåglar utanför husknuten att räkna in alla sina observationer och skicka dem till Sveriges ornitologiska förening (SOF).

Av TT

Räkningen, som äger rum sista helgen i januari, har blivit mycket populär och fyller enligt SOF en viktig funktion när det gäller uppskattningar av fågelfaunans förändringar. Det allt mildare klimatet har exempelvis lett till att allt fler rödhakar övervintrar i landet och nu kan ses vid fågelborden ända upp till Norrlandskusten.

I fjol och förfjol var det fler än 10 000 personer som skickade in rapporter över sina observationer. Framgången har lett till att de övriga nordiska länderna har tänt på idén och kommer att genomföra liknande räkningar i vinter.

Alla som deltar ska helst försöka uppskatta antalet individer av varje art. Detta låter svårt, men är enkelt. I princip gäller det bara att räkna det högsta antalet som kan ses samtidigt, vid ett och samma tillfälle.

Annons
X

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X