Annons
Krönika

Mikael Mölstad:”Grk – en druva att lägga på minnet”

Publicerad

Minns du vinerna från forna Jugoslavien? Knappast. De var heller inte mycket att lägga på minnet. Och det är också nästan tjugofem år sedan det gamla Jugoslavien bröt samman. Nu är det dags att vända vinblickarna mot Balkan igen. I fokus finns Kroatien och Slovenien.

**I början av **2000-talet reste jag en del i de forna öststaterna. Jag träffade entusiastiska privatproducenter med ambitioner, upplevde västeuropeiska vinjättar som klampade in och såg gamla statliga vinfabriker som kämpande överlevare. I Rumänien och Bulgarien var det tydligast. Här står fortfarande gigantiska vinfabriker kvar – byggda för att försörja gamla Sovjet med enkelt bulkvin.
Jugoslavien var friare mot Sovjet och därifrån exporterades stora mängder billigt vin till bland annat dåvarande Västtyskland. Det finns säkert några tyskar som saknar det halvtorra rödvinet Amselfelder gjort i Kosovo. På 1970-talet var det Västtysklands mest sålda rödvin.

I de forna jugoslaviska staterna har det annars producerats vin sedan antiken. Delar av Kroatien var även en del av romarriket och republiken Venedig. Kring hela detta arv finns en stor stolthet. När jag besökte Kroatien nyligen mötte jag fantastiska människor med visioner om Kroatiens vinframtid. Jag fäste mig speciellt vid tre av dem.
Rudolf Papaç är en passionerad sommelier i Dubrovnik. Han påstod, något kaxigt, att alla kända viner i världen har en motsvarighet i Kroatien. Han menade att Kroatiens klimat och vingeografi är så varierad att landet kan göra alla typer av viner med hög kvalitet.

Annons

Vinmakaren Maja Cebalo på ön Korçula har gjort sig till hela världens ambassadör för druvan grk. Med stor auktoritet förklarar hon att denna druva kommer att bli lika stor i världen som viognier. Som förklaring påpekar hon att viognier var en tämligen okänd druva i Rhônedalen innan den gjorde världssuccé. Och visst: Likheterna mellan druvorna är slående. Om tio år kanske grk-viner är det senaste i vinvärlden?

Kroatiens nationaldruvor heter plavaç mali för rött och malvasia för vitt. Jag är imponerad av båda. Plavaç Mali i söder är släkt med Zinfandel och ger kraftiga viner i internationell stil. De krispiga Malvasiavinerna produceras på halvön Istrien i norr. I detta gourmethörn av Kroatien på gränsen mot Italien heter den stora vinprofilen Ivica Matošević. Han vårdar traditionen men gör samtidigt malvasiaviner av världsklass. Hans mission är att sätta Kroatien på världens vinkarta när det gäller kvalitetsvin.

**Jag är övertygad **om framgången. För visst är det befriande med länder som med stolta anor kan ge vinvärlden något nytt. Här görs ju originalen till alla andra viner. Som min vän i Dubrovnik hade uttryckt det.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons