Annons

Andreas Grube:Dags att våga testa nya viner det här året

Under strecket
Publicerad

Ibland blir jag trött på mig själv. För att jag är så förutsägbar, så enkelspårig, så tråkig. För att jag har så lätt att lulla runt där i mina gamla trygga, invanda hjulspår.

Jag pratar alltså om min vinkonsumtion. För trots att jag i allra högsta grad vet att vinvärlden ligger öppen som ett stort saftigt ostron att bara glufsa i sig så tenderar jag att ändå falla in i samma gamla mönster, gång efter annan.
”Hmm, vad ska jag öppna för spännande idag? En trousseau från Jura kanske? Eller en röd stänkare från Languedoc? Nej, det får nog bli en barolo ändå!”, resonerar jag, som någon slags papegoja, när jag står där böjd över vinkylen och rotar.

Det är dags att utmana och överraska smaklökarna mer, helt enkelt för att det finns så otroligt mycket där ute att uppleva och upptäcka.

Bara att erkänna: ja, jag dricker mer rött än vitt, jag dricker mer gamla världen än nya världen och jag dricker mer eleganta röda med hög syra än alkoholstarka muskelmonster med tuffa tanniner.
Men nu är det slut med det. Det är dags att utmana och överraska smaklökarna mer, helt enkelt för att det finns så otroligt mycket där ute att uppleva och upptäcka.
Visst, det har delvis att göra med att jag testar så mycket vin i jobbet. Doftar, smakar, spottar, ibland 150 viner eller mer av högst varierande kvalitet på en enda dag. Så när det väl är dags att öppna något för egen njutning är det lätt att gå till de säkra korten, till regioner och producenter jag vet att jag alltid älskar.

Annons
Annons

Men ändå, jag måste bli bättre på att vidga vyerna.
Samtidigt är jag väl knappast ensam i mitt ganska invanda konsumtionsbeteende, det räcker att öppna instagram för att bli varse det. Att till exempel scrolla igenom instaflödet den tredje torsdagen i november, dagen för Beaujolais Nouveau-släppen, är som vilken vårdag som helst när körsbärsträden i stockholmska Kungsträdgården börjat blomma: där står bojoflaskorna från Foillard i långa rader, likt rosa blommor i vårsoligt motljus, komplett med uppmuntrande hjärtan och gula tummar upp. Och att döma av instagram känns det understundom som att alla vinälskare i hela Sverige sitter hemma och kör barolovertikaler och sörplar odlarchampagner om helgerna.

Japp, jag raljerar, men det finns också ett visst mått av sanning i att till och med vinkonsumtionen – åtminstone det vi delar med oss av offentligt – emellanåt är rätt homogen och fantasilös.

Och eftersom förändring alltid börjar inifrån så ska jag börja med mig själv och mina egna småtråkiga vanor. Självklart kommer jag inte sluta köpa och dricka nebbiolo, pinot noir, nerello mascalese och alla de där andra druvorna jag älskar. Men jag ska se till att det öppnas lite annat också. Australien till exempel, ett land som verkligen går från klarhet till klarhet vad gäller intressanta kvalitetsviner. Sydafrika likaså. Chile och Argentina? Givetvis! Grekland? Oh ja! Och jag ska fortsätta grotta ner mig i fascinerande mångfacetterade Spanien, jag ska fylla igen vinkällarens luckor vad gäller centrala Italien och jag ska försöka rota fram mer kul från öst- och centraleuropa.

Känner du igen dig? Kom igen, vinvärlden har aldrig varit så spännande och intressant som nu. Det är bara att gå ut och ta för sig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons