Annons

Dags att terrorstämpla Hizbollah

Terrorn är sedan länge en del av Hizbollahs verksamhet. Under de senare åren har organisationen också etablerat sig som en aktör på den internationella terrorscenen. Det är hög tid för Europa att vidta åtgärder för att förhindra och bekämpa Hizbollahs fortsatta brotts- och terrorverksamhet, skriver terrorforskaren Magnus Norell.

Under strecket
Publicerad

I flera år har EU undvikt frågan om Hizbollah ska stämplas som terrororganisation. Trots en stor mängd bevis för att organisationen i flera decennier utfört terrorattacker runt om i världen, har EU inte velat ta steget fullt ut och sätta terrorstämpel på Hizbollah. Det handlar inte om brist på bevis eller osäkerhet om vad Hizbollah gör och gjort. Ingen seriös bedömare förnekar att Hizbollah har terrorn som en integrerad del av sin verksamhet. Det handlar mer om en bedömning att en terrorstämpel skulle riskera Libanons stabilitet och försvåra framtida samarbete med regeringen i Beirut där ju Hizbollah är den dominerande kraften.

Endast två länder i EU – Storbritannien och Nederländerna – har stämplat Hizbollah som terrororganisation, och i Storbritanniens fall gäller det endast Hizbollahs så kallade militära gren. En uppdelning som inte ens engelsmännen själva tror på utan det handlar, återigen, om politiska överväganden; ett sätt att inte stänga dörren för eventuella framtida samtal.

Annons
Annons
Annons