Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mat & dryck

Dags att ta fram grillen och sommarvinerna!

Foto: Ale Ventura

I natt ställer vi fram klockan och därmed också grillen, om du nu inte som undertecknad och en stadigt ökande skara hemmakockar håller glöden igång året om. Vintertid låter jag köttet få den rätta ytan på grillen och sedan eftersteker jag långsamt i ugnen.

Text: Bengt-Göran Kronstam - 25 mars 2017
Annons

Apropå temperaturen är den globala uppvärmningen både ett hot och en möjlighet i vinets värld. Där det tidigare varit svårt att nå fullgod mognad ser man ljust på framtiden, men på andra håll är detta ett problem och många vinodlare ser sig nu om efter ny mark på högre höjd. Det handlar inte bara om svalare odling, utan också om uv-strålning som kan påverka resultatet positivt.

Skillnaden kan även märkas lokalt. I Tysklands branta vinberg har de högst belägna vingårdarna, som inte sällan legat i träda, nu börjat bli eftertraktade. Förr sa man att vinets nordliga gräns gick vid den 50:e breddgraden som skär rakt genom Rheingau. Nyligen drack jag en chardonnay från sörmländska Blaxta som fick mig att tappa hakan och ledigt kunde passera som en fullgod bourgogne. Prismässigt ligger det svenska vinet i strykklass, men kvaliteten stiger i takt med att kunskap och erfarenhet ökar.