Annons

”Vi kommer ta ansvar för stadsbiblioteket”

Dennis Wedin (M).
Dennis Wedin (M). Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

I dag ger jag besked om två stora och viktiga fastighetsprojekt för Stockholms stad: Stadsbiblioteket och Liljevalchs konsthall. Tyvärr är båda exempel på hur staden arbetat felaktigt kring arkitekttävlingar, och hur en bristande projektstyrning bidragit till fördyringar för skattebetalarna, vilket resulterat i eftersatt underhåll på annat håll. Det får vara nog med detta framöver, skriver Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd, Stockholms stad.

Under strecket
Publicerad

”Enligt uppgift från förvaltningen har dessa underhållskostnader medvetet hållits nere under året för att klara budgeten.” Stockholms stads revisorer har i tydliga ordalag kritiserat den tidigare S-ledda majoriteten för hur man 2018 prioriterade inom stadens fastighetsområde. Jag instämmer i kritiken, och ser det som ett av mina viktigaste uppdrag att skapa ordning och reda för stadens fastighetsbestånd.

Att man behövt hålla nere underhållskostnaderna är för att man haft för dålig styrning och bristande kostnadskontroll i sina större renoveringsprojekt. Under den förra mandatperioden ökade de totala kostnaderna i investerings- och renoveringsprojekt med över två miljarder kronor. Östermalms saluhall har sedan första beslutet blivit åtminstone 345 miljoner kronor dyrare, och Medborgarhuset har blivit 330 miljoner kronor dyrare.

Annons
Annons
Annons