Annons

Dags att stoppa EU:s dyra flyttkarusell

När det gungar under fötterna på Europas ekonomi är vi eniga om att vi inte får missa chansen till en stor besparing, som också skulle få kraftigt positiva konsekvenser för miljön - att stoppa Europaparlamentets flyttkarusell till Strasbourg. Det skriver Anna Maria Corazza Bildt (M) och Göran Färm (S).

Under strecket
Publicerad

Varje år kostar flytten av Europaparlamentet mellan Bryssel och Strasbourg de europeiska skattebetalarna cirka 2 miljarder kronor. Årligen släpps 19 000 ton koldioxid ut i onödan, för att parlamentet måste resa till Strasbourg 12 gånger per år. Stora delar av personalen flyttas från ett land till ett annat varje månad, vilket kräver dubbla uppsättningar datorer, skrivbord, stolar, kopiatorer och så vidare.

Bakgrunden är Strasbourgs symboliska betydelse för Europas fred, eftersom staden ligger vid gränsen mellan Tyskland och Frankrike och ständigt varit utsatt för gränskonflikter. Då var det ett inspirerande framsteg att de tidigare fienderna bara några år efter andra världskriget kunde enas om att till denna stad förlägga den europeiska institution som representerar folket.

Annons
Annons
Annons