Annons
X
Annons
X

Dags att stänga pälsfarmerna

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har länge verkat för att pälsdjursuppfödning ska förbjudas. Att föda upp djur under miserabla förhållanden är inte värdigt ett modernt samhälle, skriver tre företrädare för de rödgröna.

Djorättsalliansens bilder från minkfarmarna. Jens Holm (V) skriver, tillsammans med rödgröna kollegor, att minkfarmarna bör avvecklas.
Djorättsalliansens bilder från minkfarmarna. Jens Holm (V) skriver, tillsammans med rödgröna kollegor, att minkfarmarna bör avvecklas. Foto: DJURÄTTSALLIANSEN OCH SCANPIX

På svenska pälsfarmer springer över en miljon minkar av och an i sina burar i väntan på döden. De väntar också på att något ska hända – enligt en statlig utredning från 2003 skulle farmerna få sju år på sig att förändra djurens förhållanden. Det är 2010 nu och ingenting har hänt.

Minkar är pigga och aktiva djur som i fritt tillstånd rör sig kilometerlånga sträckor varje dag, jagar på land och i vatten, klättrar bra och flyttar mellan ett flertal gryt. De är till stor del vattenlevande och har till och med lite simhud mellan tårna.

Djurhållningen på pälsfarmerna står i stark kontrast till det fria livet: där trängs två till tre minkar i en gallerbur som inte är större än det här tidningsuppslaget. I ren frustration springer många minkar oupphörligt fram och tillbaka och kastar sig mellan burväggarna. Svensk forskning visar att så många som 85 procent av de vuxna minkarna utför sådana stereotypa rörelsemönster – ett klart uttryck för stress och ohälsa.

Annons
X

Enligt fjärde paragrafen i djurskyddslagen ska alla djur ges möjlighet att bete sig naturligt. Veterinärer och experter på djurs beteende har kritiserat minkfarmningen i åratal just för att den hindrar naturligt beteende. Det borde inte vara möjligt att hålla minkar i burar på torra land med den lagstiftning vi har. Vi rödgröna har länge verkat för att pälsdjursuppfödningen ska förbjudas. Djur är kännande varelser som inte kan behandlas som vilka handelsvaror som helst. Att djur ska födas upp under miserabla förhållanden är inte ett modernt samhälle värdigt.

I en internationell jämförelse har Sverige halkat långt efter i den här frågan. Storbritannien, Österrike, Kroatien och Israel är några av de länder som förbjudit all uppfödning av djur för päls. Vi missade chansen att bli föregångsland redan vid förra riksdagsvalet. Ett lagförslag som skulle innebära slutet för pälsdjursuppfödningen togs fram 2005 av den dåvarande regeringen, men efter maktskiftet 2006 röstades förslaget ner i riksdagen.

Den borgerliga regeringen lade också ner Djurskyddsmyndigheten, som var på väg att införa hårdare regler för farmerna. Djurens intressen sattes alltså åt sidan och pälsfarmarna fick fortsätta att bryta mot djurskyddslagen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Även den här gången hänger pälsdjurens framtid på utgången av höstens val. Om våra partier ges möjlighet kommer vi att förbjuda pälsdjursuppfödning.

  Vad den sittande regeringen dock inte kan bortse ifrån är den statliga utredning om pälsdjursuppfödningen som gjordes under den förra regeringen. Dess slutsats var att om näringen inte kunde anpassas för att leva upp till djurskyddslagen inom en rimlig tid skulle den läggas ner. Tidsspannet som sattes var sju år – till år 2010.

  Tiden har gått ut för farmerna och vi kräver att regeringen ställer näringen till svars. Antingen har minkars behov av att springa, klättra och simma upphört de senaste åren, eller så måste farmerna lägga ner.

  JENS HOLM (V)

  riksdagskandidat

  JAN EMANUEL JOHANSSON (S)

  riksdagsledamot

  HELENA LEANDER (MP)

  riksdagsledamot

  Annons
  Annons
  X

  Djorättsalliansens bilder från minkfarmarna. Jens Holm (V) skriver, tillsammans med rödgröna kollegor, att minkfarmarna bör avvecklas.

  Foto: DJURÄTTSALLIANSEN OCH SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X