”Dags att stänga alla minkfarmer”

Minkar på en farm i Blekinge.
Minkar på en farm i Blekinge. Foto: Patric Söderström/TT

Minkhållningen är det mest extrema exemplet i Sverige på hur djur inom lantbruket hindras från sina naturliga beteenden. Pälsdjursuppfödning är inte förenlig med Sveriges djurskyddslag, skriver flera lantbrukare.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är dags att stänga minkfarmerna för gott. Som lantbrukare i Sverige värnar vi vårt lands anseende när det gäller ett gott djurskydd. Sverige har länge varit ett föregångsland när det gäller att ge lantbruksdjuren en bättre välfärd – trots det tillåter vi fortfarande minkfarmning medan land efter land i Europa fasar ut pälsdjursuppfödningen.

Minkar är semiakvatiska rovdjur, de rör sig både på land och i vatten, och jagar i det vilda över stora områden. Det säger sig självt att det är beteenden som inte ges utrymme i en liten bur som saknar vatten att simma i. Djurskyddsskäl borde vara nog för att avsluta denna intensiva uppfödning då vår djurskyddslag tydligt fastslår att djur ska få utlopp för sina naturliga beteenden och skyddas från onödigt lidande. Vi frågar oss: vad är det som motiverar minkarnas lidande? Att Sverige ska kunna exportera päls till högst betalande, där Kina är största marknad? I Sverige efterfrågas i vilket fall inte pälsen. I en undersökning som Demoskop gjorde 2014 anser närmare 80 procent av svenskarna att det inte ska vara tillåtet att föda upp djur i bur för pälsens skull.

Annons
Annons
Annons