Dags att ställa om klockan

Att växla mellan normaltid och sommartid är en självklarhet – på norra halvklotet. Men i Afrika, Sydamerika och Sydostasien är tidsomställningen snarare ett undantag.

Under strecket
Publicerad
Annons

Sverige har haft sommartid sedan 1980, med tillägg för en kortare sejour 1916. Även i övriga Europa ställer man om till sommartid på våren, och tillbaka till normaltid, eller ”vintertid”, på hösten. Sedan 1998 har man dessutom gemensamma tidsomställningar vår och höst inom hela EU. Även USA, Kanada, och Ryssland växlar tid vår och höst.

Men att ställa om klockan är sällsynt på södra halvklotet och ju närmare ekvatorn man kommer. I Iran har man exempelvis beslutat att hoppa över tidsväxlingen eftersom det är för krångligt att räkna om när bönetiderna ska ske. I Japan införde amerikanerna sommartid efter andra världskriget, men det slopades 1952 sedan bönderna protesterat. Huvudanledningen till att färre länder ställer om tiden närmare ekvatorn är att tiden för soluppgång och solnedgång inte varierar lika mycket beroende på årstid där, jämfört med i norr och söder.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons