Annons

Dags att slutföra ett kärnenergiavtal med Iran

Stormakterna och Iran är närmare än någon gång tidigare att sluta ett avtal i kärnenergifrågan. Om ett bra avtal kan nås skulle många viktiga mål främjas. Vi uppmanar alla att inte lämna förhandlingsbordet, skriver Javier Solana och Carl Bildt med flera.

Under strecket
Publicerad

USA:s utrikesminister John Kerry, EU:s representant Catherine Ashton och Irans utrikesminister Javad Zarif under förhandlingarna i Wien, Österrike om Irans kärnenergiprogram. Förhandlingarna gå nu in i ett intensivt skede.

Foto: CAROLYN KASTER/AP

Vi uppmanar E3+3-länderna och Iran att nå en överenskommelse om ett permanent kärnenergiavtal före tidsfristen går ut den 24 november. Att skjuta upp de förestående tuffa besluten kommer med sannolikhet att ge fler möjligheter att förstöra processen för de som motsätter sig en diplomatisk lösning. Kreativa och tekniska lösningar har formulerats, och ett avtal är inom räcke – ett avtal som fredligt och effektivt adresserar de bekymmer som E3+3 har över Irans kärnenergiprogram, men samtidigt respekterar Irans legitima aspirationer och suveränitet.

Den provisoriska överenskommelsen som slöts i november 2013 gav E3+3-länderna de mest robusta garantierna hittills genom att införa rigorös övervakning över Irans kärnenergiprogram, samtidigt som landets lager av anrikat uran begränsades. För att nå det här stadiet i förhandlingarna har europeiska länder investerat stora resurser genom att bära de ekonomiska kostnaderna av exempellösa sanktioner mot Iran, samt de regionala konsekvenserna av att försöka isolera Teheran. Europa måste nu ta chansen att stödja förhandlingsparterna så att de utestående frågorna adresseras genom rimliga kompromisser, samtidigt som frågor som inte är nödvändiga för ett avtal undviks. Europa bör också tillsammans med USA:s regering övertyga skeptiska allierade länder i regionen om de långsiktiga strategiska fördelarna av ett kärnenergiavtal.

Annons
Annons
Annons