Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Dags att sluta tro på tomten, börsen

Hur gärna än världens politiker och börsens investerare önskar sig en mirakelkur eller uttrycker hot, böner eller ånger så kvarstår faktum. Det finns inga snabba enkla lösningar på den europeiska skuldkrisen, vilket EU-toppmötet också kommer att visa.

Vuxna människors orealistiska beteende är skrämmande – i synnerhet om det upprepas dag för dag i deras yrkesroll. Börsens investerare byter ofta fot, men skuldkrisen har fått dem att gå fullständigt i spinn. Ena minuten står världens undergång för dörren och knappt guld duger till tröst. Men under nästa minut är det demografi, tillväxtmarknader och råvarubehov på 50 års sikt som ersätter domedagsstämningen.

De senaste veckorna har aktiemäklarna fått nytt hopp och glitter i ögonen. Faktiskt inte helt olikt barnens förväntansfulla uppsyn när det börjar dra ihop sig för ett besök av jultomten. Skillnaden är dock att börsens tilltro till EU-politikernas förmåga att reda upp skuldkrisen är betydligt större än mina barns fasta övertygelse om att tomten finns på riktigt.

Stockholmsbörsen bottennappade i början av oktober på drygt minus 25 procent. Sedan dess har börsen klättrat stadigt uppåt. Till exempel har de svenska bankaktierna tagits in i värmen liksom de båda konjunkturkänsliga lastbilstillverkarna Volvo och Scania. Bakom tre veckors kursuppgångar ligger ökat förtroende för att politikerna ska lösa de statsfinansiella problemen i Grekland och andra skuldsatta euroländer.

Annons
X

Marknadens tilltro eller vilja att tro att världens statsöverhuvuden har kontroll över situationen är förvånande. De politiska hot och uppläxningar som föregått toppmötet har snarare signalerat en stämning av att befinna sig i en sandlåda med ett gäng trotsiga treåringar. EU-politikerna visar med all tydlighet att de är långt ifrån enade och att de tillsammans är redo att metodiskt bocka av impopulära åtgärder för att få ordning på skuldkrisen.

Under fortsatt käbbel sitter i stället bakfulla festdeltagare och skjuter skuldkrisnotan mellan sig. Ett gemensamt beslut om nedskrivning av Greklands lån skulle vara ett konkret steg på vägen till lösning, men å andra sidan täcker det knappt dricksen till servitrisen. Det krävs betydligt mer pengar och osjälviskhet än så från politikernas sida för att de ska lyckas begränsa effekterna från skuldkrisen. Börsen bör därmed skruva ned sin övertro på EU-politikerna och i stället ta höjd för fortsatt trista besked om skuldkrisens snabba lösning.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X