”Dags att slå hål på tre myter om rotavdraget”

Alla har något att vinna på rotavdraget – de människor som kan få hjälp med renoveringar till en lägre kostnad, företagen och deras medarbetare som får jobba i en sund bransch, samt samhället i stort i form av ökade skatteintäkter. Det skriver Björn Hellman, vd för Måleriföretagen i Sverige.

Under strecket
Publicerad
Jonas Ekströmer/TT
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Björn Hellman.

Björn Hellman.

Foto: Mikael Sjöberg
Annons

Rotavdraget är en medelklassreform som motverkar ekonomisk brottslighet och skapar nya, vita jobb. Det är en lyckad reform men trots det dyker det i debatten allt för ofta upp felaktiga föreställningar om avdraget. Nu närmar sig valet och det är hög tid att slå hål på några av myterna om rot.

  1. Myten att rotavdraget framför allt gynnar dem med högst inkomst. Att reducera rotavdraget till en reform som omfördelar från fattiga till rika är att göra det enkelt för sig och dessutom fel. Rotavdraget är en väl fungerande medelklassreform som uppskattas av allmänheten. Enligt en undersökning, gjord av Kantar Sifo, har reformen ett mycket starkt folkligt stöd. Hela 85 procent av de tillfrågade anser att rotavdraget är bra. Och det råder en samstämmig syn bland både män och kvinnor runt om i hela landet. Intressant är även att undersökningen visar att nästan 80 procent av dem som hyr sin lägenhet och närmare 90 procent som bor i hyrd villa eller radhus är positiva till avdraget.
  2. Myten att rotavdraget kostar mer än det ger tillbaka. Från tidigare år finns beräkningar från Ekonomistyrningsverket som visar på det motsatta. Då uppgick skattereduktionen för rotarbeten till 16,9 miljarder kronor medan de direkta skatterna kopplade till produktionen kan beräknas ha uppgått till 14,6 miljarder. Beaktar man även den framtida skatten på den kapitalvinst som uppstår till följd av den värdehöjande produktionen, uppgår skatteintäkterna till 22,1 miljarder konor. Pengar som bidrar till statskassan och vår välfärd.
  3. Myten att rotavdraget ska ses som en arbetsmarknadsåtgärd för lågkonjunkturer. Den här myten är kanske den viktigaste att slå hål på. Att avfärda rotavdraget som en konjunkturåtgärd är ett misstag. Avdragets viktigaste uppdrag är att motverka fusk, mygel och ekonomisk brottslighet inom byggbranschen. Och reformen har varit lyckad. Den har visat sig vara ett ovärderligt verktyg i arbetet mot brottslig verksamhet. Tack vare rotreformen minskade svartarbetet inom branschen samtidigt som det skapades fler nya, vita jobb. Det är jobb där den som utför arbetet är försäkrad, får pensionen inbetald, erhåller en avtalsenlig lön, arbetar i en säker arbetsmiljö – allt sådant som den som jobbar svart saknar. Dessvärre ser vi inom branschen att svartarbetet håller på att komma tillbaka igen efter att regeringen sänkte rotavdraget från 50 till 30 procent av arbetskostnaden. Så nu behöver regeringen agera och återställa rotavdraget till 50 procent.
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons