”Dags att säga upp januariavtalet, Sabuni”

Liberalernas ledare Nyamko Sabuni.
Liberalernas ledare Nyamko Sabuni. Foto: Jessica Gow/TT

Liberalerna bör sluta vara ett stödparti till Socialdemokraterna och i stället driva sin egen politik från en friare position. Det skriver nio liberaler.

Under strecket
Publicerad
Annons

Syftet med januariavtalet var att en regering skulle kunna bildas utan någon som helst inverkan av SD eller V. Det var en skriftlig överenskommelse mellan regeringspartierna, Liberalerna och Centerpartiet för att i ett helt låst läge överhuvudtaget kunna få till stånd en regering efter valet 2018.

Förutom ett antal sakpolitiska frågor, var kravet från Liberalerna och Centern också att Vänsterpartiet skulle vara utan inflytande på den politiska inriktningen i svensk politik. Regeringsbildningen skulle då kunna ske utan stöd av SD. Enligt överenskommelsen accepterade Liberalerna och Centern att Stefan Löfven valdes till statsminister för att leda en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Eftersom Liberalerna och Centern inte litade på sittande regerings förmåga att tillgodose deras politiska krav, gjordes en sakpolitisk överenskommelse mellan partierna som skulle följas. Samarbetet gäller budgetår för budgetår så länge som partierna är överens om dess fortsättning, med inriktningen att samarbetet ska löpa hela mandatperioden.

Annons
Annons
Annons