Olle Wästberg:Dags att rusta för vår tids kalla krig

Behovet av propagandaanalys är större än någonsin i historien.
Behovet av propagandaanalys är större än någonsin i historien. Foto: Thomas Winje Øijord/TT

Eftersom tekniken för att sprida propaganda blivit alltmer effektiv satsade Sverige redan på 50-talet på att utbilda medborgarna i källkritik. I dessa dagar av accelererande digital desinformation finns det all anledning att återupprätta det ”psykologiska försvaret”. 

Under strecket
Publicerad
Annons

Svenskarna utsätts för propaganda. Det handlar bland annat om ryska ”trollfabriker” i St Petersburg, där statsavlönade – några svenskspråkiga – personer sitter och skriver i kommentarsfälten i västliga medier. Avsikten är inte bara att föra fram ryska synsätt, utan i än högre grad om att underminera trovärdigheten hos medier och den demokratiskt valda överheten. Man vill bidra till en polarisering som minskar samhällsgemenskapen, något som i ett allvarligt läge försvagar länders försvarsförmåga.

Det finns stora mängder exempel på hur ryska källor inför vårens EU-val spridde desinformation i europiska länder. EU-kommissionen har en särskild grupp som arbetar med ryska informationsangrepp. Som EU-ordföranden Donald Tusk har konstaterat: ”Det finns externa antieuropeiska krafter som försöker påverka européernas demokratiska ställningstagande.”

Annons
Annons
Annons