Annons
X
Annons
X

Dags att regeringen svarar när UD duckar

SLUTREPLIK | SOMALIASVENSKARNA

Anders Jörles ”svar” på mina frågor är inget riktigt svar (
Brännpunkt 3/1). Det enda intressanta är att han nu bekräftar att UD besökte de två nu utlämnade i Djibouti. Såg UD då till att de fick träffa en advokat?

Den egendomliga utlämningen från Djibouti till USA har hittills väckt fler och mer kritiska kommentarer på nyhetsplats i amerikanska medier som Washington Post och New York Times och brittiska Independent än i Sverige. Washington Post skriver att överlämningen är en påminnelse om att Obama-administrationen fortfarande använder den kritiserade form av renditions som drabbade två egyptiska flyktingarna i Sverige i december 2001.

Ett citat från brittiska Independent den 2/1 2013, gör Sveriges agernade än märkligare: ”Authorities in Sweden and Britain had monitored the ... men for years as they traveled back and forth to Somalia, but neither country assembled enough evidence to press criminal charges.” När denna övervakning (från Säpos sida) startade sägs inte.

Annons
X

Säpo har alltså övervakat de två i många år, utan att få fram något brottsligt. I det läget väljer Sverige att låta USA, med tio års erfarenhet från Guantanamo och med mer” flexibla” anti-terrorlagar, ta över.

Frågorna som måste fortsätta ställas – inte till Anders Jörle, utan till regeringen – ända tills sanningen kryper fram är dessa:

 1. På vilken laglig grund har de två förts till USA?
 2. Har UD gått med på att FBI förhörde de två utan advokat i Djibouti?
 3. Har UD/regeringen gått med på överlämnandet?
 4. Varför hölls överlämnandet hemligt för advokat och anhöriga?
 5. Om det stämmer som de anhöriga samstämmigt hävdar, att de två länge sökt lämna al-Shabaab, hållits fängslade av al-Shabaab och flytt från Somalia som avhoppare – är det då rätt att se till att de överlämnas i hemlighet till USA och hotas av livstids fängelse där?
Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  GÖSTA HULTÉN

  journalist och författare, talesperson för medborgarrättsrörelsen Charta 2008

  Länk till
  artikeln i Washington Post

  Län till
  artikeln i Independent

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X