Annons

Dags att reformera polisens utbildning

Polisutbildningen måste reformeras. Dessvärre är både Moderaterna och Folkpartiet emot en nödvändig utveckling. Vi socialdemokrater vill se en treårig polisutbildning, knuten till högskolan, skriver Morgan Johansson och Elin Lundgren (S).

Under strecket
Publicerad

I fyra år har förslaget om att göra om dagens polisutbildning till en modernare utbildning, knuten till högskolan, legat på regeringens bord utan att Beatrice Ask gjort någonting. Nu visar det sig att det inte endast är Moderaterna som håller emot en nödvändig utveckling av Polisen, även Folkpartiet är en bromskloss i detta reformarbete. Det kom fram i riksdagsdebatten i förra veckan då polismotioner avhandlades. Ett sådant föråldrat synsätt kommer inte att förbättra polisens förutsättningar att förebygga och utreda brott i framtiden. I dag är det tydligare än någonsin att alliansens polispolitik endast består av måttet om 20 000 poliser och att visioner saknas om hur polisen ska bli effektivare.

För fyra år sedan lämnade den nuvarande säpochefen Anders Danielsson en utredning, framtidens polisutbildning. Utredningen konstaterade att de krav som kommer att ställas på framtidens poliser och brister i den nuvarande polisutbildningen medför att polisutbildningen måste reformeras. Det behövs en högskoleutbildning. Utredningen fick stöd från remissinstanserna.

Annons
Annons
Annons