Annons
X
Annons
X
Sverige
Krönika

Anna Laestadius Larsson: Dags att reda ut tokigheterna

(uppdaterad)

Min kollega Roland på ledarsidan vill prata om feminismen.
Han skriver att vi 2011 kan sortera in feminismen tillsammans med andra numera allt svårbegripligare historiska trender som till exempel frenologin. Enligt Nationalencyklopedi är frenologi läran om att man kan utläsa en människas karaktär utifrån skallens form. Feminism är som bekant hävdandet av kvinnors rätt och rättigheter. Och det tycker Roland alltså är jämförbara stolligheter. Han undrar vilket parti som blir först med att upprätta en vitbok över feminismens kostnader och ”rulla tillbaka den bombmatta av beslut som fortfarande gäller”.

Okej, Roland – var bland alla tokigheter som feminismen skapat ska vi börja? Kanske med den kvinnliga rösträtten som firade 90 år i Sverige i måndags samma dag som du, Roland, publicerade din text. Dina dåtida själsfränder, de konservativa männen i riksdagens första kammare, gjorde sitt bästa för att stoppa den galna reformen med påpekande som att hemmen skulle vanvårdas om kvinnor blev politiskt aktiva, men vad hjälpte det?

Vilket leder oss in på kvinnors förvärvsarbete. Något som du själv för ett par år sedan redde ut i en klargörande debattartikel på Newsmill med rubriken Ingenting går upp mot en riktig hemmafru. I den beskriver du hur du som alfahanne fylls av ”ett inre lugn, en sund motivation och, ja, stolthet över” de många timmar du har arbetat och den framgång du haft eftersom pengarna går till en hemmafru. Bara en djupt indoktrinerad och i grunden ondsint genusforskare kan väl hävda vikten av kvinnors självförsörjande och därmed missunna dig och dina gelikar den här djupa tillfredsställelsen?

Annons
X

Inte nog med att feministerna propsat på kvinnors rätt till arbete, de skulle spela fotboll också, ha sitt eget landslag. Vad har inte det kostat? Och trots att det höjdes varnande konservativa röster om att kvinnor inte orkar springa eller åka så långt och att sådana prestationer kan var skadligt för kvinnornas psyke öppnades både Lidingöloppet och Vasaloppet upp för kvinnor på 1980-talet. För tio år sedan var fem procent av deltagarna i de stora elit- och motionsloppen kvinnor. I dag utgör de runt 30 procent. Jösses! Snart måste vi börja kvotera in männen!

Och på tal om kvotering. Pappamånaderna, har någon räknat på det? Om kvinnor och män helt opåverkade av yttre omständigheter och konventioner som vi människor ju är, av egen fri vilja väljer att mamman ska vara hemma med barnen, vad är det då för feministiskt nys att vika två av de tretton månaderna till papporna? Som resultat tar papporna till och med ut drygt en femtedel av föräldraförsäkringen. Har någon gjort en kalkyl på vad vi förlorar på alla viktiga beslut som då måste tas av någon annan, kanske till och med av kvinnor som ju bevisligen har 100 gram mindre hjärnor än män? Och om de är småbarnsmammor gröt i den resterande delen.

Ja du Roland, listan på feminismens tokigheter kan göras hur lång som helst. Men vi stannar här.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Jag håller med Roland om en sak: Vi måste verkligen prata om feminismen. Och ständigt påminna oss om hur samhället skulle sett ut utan den.

  Det som är självklart för mig, kan upplevas som en politisk bomb av någon annan.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X