Annons
X
Annons
X
Sverige
Krönika

Fredric Karén: Dags att rapportera utan utropstecken

[object Object]
Tidningen New York Times har i ett brev till sina läsare gjort upp med, vad chefredaktören menar, sin alltför vinklade och känslostyrda bevakning av Donald Trump. I fortsättningen lovar han en mer balanserad och faktabaserad bevakning av den nyvalde presidenten. Foto: Jae C. Hong/AP

Det är ett välkänt faktum att Donald Trump tar varje givet tillfälle – när någonting går honom emot – att skylla på media. En Googlesökning på frasen ”Trump blaming the media...” ger över 5,7 miljoner träffar. Senast i raden är de demonstrationer som ägde rum i flera amerikanska städer efter valet och som den nyvalde presidenten påstod var provocerade av media.

Affärsidén att sprida artiklar med påhittade nyheter på Facebook har visat sig vara lukrativt.

När vi om ett par veckor summerar 2016 är det oundvikligt att inte prata om just detta: om hur journalistiken hamnade i centrum, inte bara i det amerikanska valet, utan även här i Sverige. Om det höga tonläget i samhällsdebatten där känslorna triumferar över förnuftet och där vi gör vårt bästa för att missförstå varandra. Om hur de sociala mediernas filterbubblor så totalt fjärmar oss från varandra, polariserar och inte minst får oss att se på ordet fakta med helt nya ögon.

Annons
X

Eller rättare sagt: fakta blir i den nya digitala, sociala kontexten ett allt mer relativt begrepp. Så kallade fejkade nyhetssajter som drivs av driftiga entreprenörer i till exempel Georgien har exploderat under hösten. Affärsidén att sprida artiklar med påhittade nyheter på Facebook har visat sig vara lukrativt. Många delar länkarna vidare vilket i sin tur leder till trafik och höga annonsintäkter.

Att allt detta sammantaget leder till ett ökat misstroende mot medier är egentligen inte speciellt konstigt. Frågan är snarare vad vi gör åt det. Medier över hela världen tycks tackla den frågan på lite olika sätt.

Några väljer att försöka överrösta sin publik genom att deklarera att de är obegåvade som inte ser skillnaden mellan en falsk och en seriös nyhet. Andra skriver krönikor, gärna uppslagna över hela förstasidan, där de med stora ord förkunnar att undergången är nära eftersom ingen längre tycks tro på varken medierna, vetenskapen eller de statliga institutionerna.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sedan finns det de som har en ambition att sänka tonläget och rekapitulera det som är själva essensen i journalistiken. Nämligen balans i rapporteringen. Att alltid hänvisa till källorna, att tydligt visa vad som är en nyhetsartikel och vad som är en kommenterande text. Att inte låta känslor styra den journalistiska kompassen. Att inte devalvera ordens betydelse.

  Världen fylls snabbt på av högljudda populister som känner sig kränkta. Det minsta vi behöver är en samlad mediekår som står i samma hörn och ropar.

  Precis så resonerar New York Times utgivare Arthur Sulzberger Jr och chefredaktör Dean Baquet i en text där de gör upp med tidningens, i deras tycke, alltför vinklade och känsloladdade rapportering av Donald Trump.

  Och sannolikt är det precis den vägen alla etablerade medier måste gå. Världen fylls snabbt på av högljudda populister som känner sig kränkta. Det minsta vi behöver är en samlad mediekår som står i samma hörn och ropar.

  ”Show, don´t tell” är ett slitet, men i det här sammanhanget passande uttryck. Det är dags att låta texten tala för sig själv, utan förstärkningar i form av versaler eller utropstecken.

  Den ryske dramatikern Anton Tjechov uttryckte allt detta i en enda mening: "Berätta inte för mig att månen skiner, visa mig i stället en ljusglimt på en bit krossat glas.”

  Annons

  Tidningen New York Times har i ett brev till sina läsare gjort upp med, vad chefredaktören menar, sin alltför vinklade och känslostyrda bevakning av Donald Trump. I fortsättningen lovar han en mer balanserad och faktabaserad bevakning av den nyvalde presidenten.

  Foto: Jae C. Hong/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X