Dags att ompröva handelspolitiken i Mellanöstern

Carl Bildts uttalande om protestvågen som sköljer över Nordafrika och Mellanöstern vittnar om osäkerhet och ambivalens. Sverige har aktivt hjälpt Gaddafi att bygga sin grymma regim. Det skriver Ulf Bjereld, Broderskapsrörelsen, och Faraj Abuiseifan, SSU.

Under strecket
Publicerad

Ulf Bjereld: Carl Bildts uttalande om protestvågen som sköljer över Nordafrika och Mellanöstern vittnar om osäkerhet och ambivalens. Sverige har aktivt hjälpt Gaddafi att bygga sin grymma regim.

Foto: SCANPIX ARKIV
Annons

EU och Sveriges regering har den senaste tiden haft svårt att förhålla sig ärligt till protestvågen som sköljer över Nordafrika och Mellanöstern. EU har visat handlingsförlamning och haft svårt att stå upp för grundläggande värden som fred, demokrati och mänskliga rättigheter. Sverige står och stampar.

EU:s och Sveriges tvekan har flera förklaringar. EU-staterna har i decennier aktivt bidragit till att bygga upp de regimer som nu håller på att vittra sönder. Via handelsavtal och säkerhetssamarbete, främst för att stävja internationell terrorism och afrikanska flyktingvågar, har EU slutit avtal med korrupta regimer i sitt närområde. Därmed har bland andra Libyens Gaddafi, Egyptens Hosni Mubarak och Tunisiens Ben Ali kunnat berika sig och beväpna sin aggressiva armé med europeiska vapen och pengar. Smutsigt är bara förnamnet.

Annons
Annons
Annons