Dags att lifta till galaxen

Sommarpremiärer Sommarens hetaste filmer är två science fictionäventyr, Världarnas krig med Tom Cruise och Liftarens guide till galaxen med Martin Freeman. Fem svenska filmer får också sommarpremiär, Steget efter, Sex hopp och kärlek, Carambole, Fyra veckor i juni och Doxa. Här ett urval av biopremiärerna under juni, juli och augusti.

Under strecket
Publicerad
Annons

Juni inleds med Wes Cravens nya skräckfilm Cursed (1/6). Och denna gång är det inget skämt som i Scream-filmerna utan på blodigt allvar. Christina Ricci och Jesse Eisenberg råkar ut för något otäckt i skogen och är sig inte lika när de kommer hem.
Asiens största stjärna Stephen Chow har huvudrollen i Kung Fu hustle (3/6), som slagit alla tänkbara rekord i Asien. Det är en film som både vill vara en hyllning till alla kampsporter och rolig på samma gång. Bakom Mr and Mrs Smith (10/6) döljer sig inga andra än det omskvallrade paret Brad Pitt och Angelina Jolie, som spelar hemliga agenter med uppdrag att döda varandra.
Sommarens första svenska film är Steget efter (26/6) byggd på Henning Mankells sjunde bok om Kurt Wallander med Rolf Lassgård i huvudrollen - något för den som inte tröttnat på mord i Skåne.
I Svampbob fyrkant (26/6) tar den tecknade tv-serien steget över till bio. Den ständigt lika flitige Steven Spielberg är tillbaka med science fictiondramat Världarnas krig (29/6) då Jorden anfallas av
marsianer, byggd på H G Wells roman, och med Tom Cruise i huvudrollen.

Annons

I juli kan vi se fram emot den i Cannes uppmärksammade Sin city (1/7), byggd på Frank Millers serieböcker med tuffingar som Mickey Rourke, Bruce Willis och Benicio del Toro i rollerna.
Andy Garcia spelar den italienske målaren Amadeo Modigliano i Modigliano (1/7). Oh, happy day (1/7) beskrivs som en dansk Så som i himmelen.
Seriefigurerna fortsätter sitt intåg in på biograferna. Nu är det dags för Fantastiska Fyran (13/7) med Mr Fantastic, Osynliga flickan, Facklan och Big Ben att bekämpa ondskan. Hemligt begär (15/7) är en koreansk version av den franska 1700-tals författaren Cholderos De Laclos roman Farliga förbindelser som filmats ett antal gånger, bland annat med John Malkovich och Glenn Close kallad Farligt begär.
I A lot like love (20/7) möts Ashton Kutcher och Amanda Peet som vänner under sju år utan att upptäcka vilka känslor de egentligen hyser för varandra. Batman lämnar inte filmbolagen någon ro. Nu är han här igen i
Batman begins (27/7) med Christian Bale som Bruce Wayne alias Batman i det som sägs vara den verkliga början.
Datatekniken har äntligen gjort det möjligt att förverkliga Douglas Adams kultförklarade science fictionepos Liftarens guide till galaxen (5/8). Martin Freeman spelar Arthur Dent som inser att jorden är på väg att demoleras av en intergalaktisk motorväg inom några minuter. Sommarens andra svenska filmpremiär står Lisa Ohlin för med Sex hopp och kärlek (5/8) ett drama om medelålderskris med Krister Henriksson, Ing-Marie Carlsson och Lennart Jähkel i rollerna. Johnny Depp spelar den excentriske fabrikören Willy Wonka i Tim Burtons förhoppningsvis lika excentriska version av Roald Dahls barnklassiker Kalle och chokladfabriken (5/8).

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons