Annons

Dags att ifrågasätta att fler får adhd-diagnos

De växande användningen av adhd-diagnosen tycks inte längre ifrågasättas. När fler och fler medicineras hänvisas enbart till att vi skulle ha fått ny kunskap på området, men inte vari denna kunskap består. Det är hög tid för debatt, skriver Alf Nilsson, professor i klinisk psykologi.

Under strecket
Publicerad

År 2000 kom docent Eva Kärfve med en förintande kritik av damp-diagnosen – som ett utslag av hjärnspöken och av EU-domstolen prickad som fuskverk. Damp som diagnos föll ifrån inom barnpsykiatrin.

I dag är det istället adhd som gäller. I DN
10/5 får adhd stor uppmärksamhet där diagnosen befästs som medfödd hjärnskada. När adhd bitit sig fast gäller livslång medicinering med narkotikaklassade amfetaminpreparat: ”Den som har adhd kommer alltid att ha svårt att koncentrera sig, planera sin dag och komma ihåg att ta med sig sina saker (Anna Backman, Adhd-center Stockholm).” Överläkare Björn Kadesjö får också komma till tals. 5 procent av alla barn som föds i Sverige får adhd-diagnos. Att det är fler barn som föds sent än tidigt på året kommenterar Kadesjö med ”att barn födda tidigt på året kan kompensera lindriga adhd-problem med en större mognad.”

Annons
Annons
Annons