Annons
X
Annons
X

Dags att hålla koll vad man har råd med

Riksbanken flaggar för tidigare räntehöjning. Dagens besked från Riksbanken innebär fortsatt låg styrränta men inte så lång tid till.

ANALYS | RIKSBANKENS RÄNTEBESKED

Styrräntan ligger kvar på 0,25 procent men Riksbankens majoritet vill börja höja redan från sommaren eller tidig höst.

Orsaken är att Riksbanken ser en bättre ekonomisk utveckling framför sig.

Uppgången har blivit alltmer tydlig och befinner sig på fastare mark, skriver Riksbanken.

Annons
X

Tidigare har Riksbanksdirektionen varit starkt splittrad. Nu har riksbankschef Stefan Ingves och ledamöterna Svante Öberg och Karolina Ekholm anslutit till de tidigare reservanterna Lars Nyberg och Barbro Wickman-Parak.

De två sistnämnda har under senaste halvåret trott på en starkare utveckling och därför velat höja tidigare men också ha mindre skarpa höjningar.

Nu ansluter nästan hela direktionen till den bedömningen. Alla ansluter utom Lars E O Svensson som fortsätter att kräva att räntan sänks till 0 procent och att ränteprognosen är lägre.

Resultat av Riksbankens beslut är att bostadsägare med rörliga lån ännu en tid kan njuta av extremt låga räntor men höjningen börjar snart så det blir dags att hålla koll på vad man klarar av.

Håll i minnet att dagens räntor är mycket låga och även om Riksbanken snart börjar höja tar det tid innan räntorna ens närmar sig något som liknar en normal situation.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X