Dags att ge priset till en brittisk anticyniker

Klockan 13 händer det. Då får vi veta vem som blir årets Nobelpristagare i litteratur. När SvD:s kritiker fick rösta om vilken författare de tycker borde få priset så hamnade Jeanette Winterson från Storbritannien överst på listan.

Publicerad
Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT
Leif R Jansson/TT
Foto: Leif R Jansson/TT
Annons

Vad ska en gammal, vindpinad och blind fyrvaktare och en liten, föräldralös flicka fylla sina dagar med – om inte med berättelser? Vid Storbritanniens nordvästligaste punkt, i fyren vid skotska Cape Wrath, lever den gamle gubben Pew, den lilla flickan Silver och hennes hund med olika långa ben, i Jeanette Wintersons roman ”Fyrväktaren” från 2004. En osannolik trio, men sammansvetsad – av kärlek, nöd och ord.

Pew berättar historier för Silver, historier som erkänner kärlekens kraft men underkänner idén om att livet har en tydlig början, mitten eller slut. Det finns inga klara gränser för hur vi berättar våra liv, men det finns sanningar att navigera ­efter, blinkande fyrar i mörkret. Som vuxen vet Silver visserligen att språket är ett otillräckligt verktyg, men uppväxt med fyrväkteri vet hon också att tystnaden behöver sitt återkommande ljus: ”Ord är den del av tystnaden som talar.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons