Annons

Dags att frossa i räkor

PILLGÖRA. Panka efter nyårsaftonens hummerexcesser är det nu dags att skruva ned skaldjursambitionerna något. Och lämpligt nog är den vanliga räkans bästa tid faktiskt just nu.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 6
Foto: MALIN HOELSTADBild 2 av 6
Foto: TASTELINEBild 3 av 6
Foto: TASTELINEBild 4 av 6
Foto: JUREK HOLZERBild 5 av 6
Foto: JUREK HOLZERBild 6 av 6
Bild 1 av 2
Foto: MALIN HOELSTADBild 2 av 2
1/2
2/2
Foto: MALIN HOELSTAD

SvD:S MATKRÖNIKÖR

Mats-Eric Nilsson är författare till Den hemlige kocken och Äkta vara. På SvD skriver han om mat som är rätt för säsongen.

om matkvaliteblogg.svd.se

Somliga människor sägs glida fram på en räkmacka. En ganska bräcklig farkost kan man tycka, men det är det goda livet som talesättet tar sikte på. Direktörer, politiker och fackföreningsledare bör inte ha det så väl förspänt att deras tillvaro kan associeras med denna symbol för luxuöst och bekymmersfritt leverne.

Att skaldjuret ifråga numera ligger på var mans smörgås och till och med kan bli föremål för hämningslös frossa verkar inte kunna rubba uttryckets starka ställning. Räkmackan står fortfarande för något eftertraktat och exklusivt, som vissa kan omge sig med utan att anstränga sig särskilt.

Annons
Annons
Foto: TASTELINEBild 1 av 2
Foto: TASTELINEBild 2 av 2

Idag finns räkor snart sagt överallt – men kvalitetsskillnaderna är stora. Smaklösast och ospänstigast är de maskinellt skalade. Här har det gått så långt att de kaféer som vill skilja sig från mängden har börjat använda begreppet handskalade räkor om sina, något dyrare, smörgåspålägg.

Till det egna köket finns det knappast någon anledning att köpa andra räkor än dem som fått behålla skalet på. Att låta gästerna själva sköta skalandet ger en avslappnad stämning runt bordet och gör det svårare att proppa i sig för många skaldjur på kort tid, vilket annars kan ge upphov till ett lätt illamående.

Vi äter räkor året om, och allra mest på sommaren. Men om man utgår från smak och kvalitet borde vi göra tvärtom. Enligt kännarna är det mitt i vintern när vattnet är som kallast som de är som bäst. Honorna är rika på rom och fisket ger så stora fångster att priserna blir förhållandevis låga.

Räkor förekommer över hela världen i många olika varianter. Vår version, som kallas Nordhavsräkan, är en utpräglad könsbytare. Den börjar som hanne och övergår vid 2,5 års ålder till att bli hona, vilket den förblir resten av livet.

Foto: TASTELINE

Pasta med räkor, chili och basilika

Valfripasta. Bandspagetti är jättegott till.
Till receptet.

Foto: TASTELINE
Annons
Annons
Foto: JUREK HOLZERBild 1 av 2
Foto: JUREK HOLZERBild 2 av 2

Räkcocktail med mango och lime

Recept från ”Smaker från Fjällbaka” (Forum) av Camilla Läckberg och Christian Hellberg.
Till receptet.

Foto: JUREK HOLZER

Bouillabaisse - Fisk- och skaldjurssoppa

Till receptet.

Foto: JUREK HOLZER

Saffranskryddad fisksoppa

Med lax och torsk. Servera soppan varm tillsamman med en bit gott bröd.
283 medlemsröster.
Till receptet.

läs tidigare tipssvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons