Annons
X
Annons
X

”Dags att förbjuda avel av vissa hundraser”

Dagens avel av husdjur som hund och katt är inte inriktad på funktion, utan utseende. Men detta tar sig extrema uttryck, och som veterinärer vill vi varna för djurens lidande, skriver veterinärerna Marie Granar och Eva Hertil.

Mops, en av flera hundraser som ofta får problem med ögonen.

Mops, en av flera hundraser som ofta får problem med ögonen. Foto: Gero Breloer/AP

DEBATT | DJURAVEL

Vi efterlyser krafttag och uppmanar Jordbruksverket att agera och tydligt arbeta för att djurskyddslagen efterlevs.

I Sverige har vi internationellt sett ett bra djurskydd. Våra lagar är välformulerade och om vi följer lagen har våra djur ett gott skydd. Djurskyddsinspektörer och länsveterinärer gör ett bra arbete.

Men – det finns ett område som oroar, och det är aveln av våra hundar och katter och övriga sällskapsdjur. Denna avel av olika raser tenderar att ta sig alltmer extrema uttryck som drabbar djuren.

Annons
X

Vi är två mycket erfarna veterinärer med speciell utbildning inom oftalmologi – det vill säga ögon. Under den långa tid vi arbetat kliniskt har vi träffat många sjuka hundar och katter, många med ögonproblem. Och vi är djupt oroade.

Pekingese är en av de hundraser som har störst hälsoproblem, särskilt när det gäller luftvägarna och andningen. Foto: Seth Wenig/AP

De vilda hunddjuren består av drygt 30 arter med olika storlek och utseende, men gemensamt för dem alla är att de kan springa fort och de kan springa uthålligt långa distanser. De är relativt lika i sin konstitution och med ganska lika proportioner.

Detta gäller tyvärr inte våra rashundar. Där finns en stor, för att inte säga extrem, spridning av utseende och funktionen prioriteras inte.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vi koncentrerar oss här på ögonen:

  • Vissa former på huvudet ger ökad risk för ögonsjukdomar. De många gånger extrema huvud- och nosformer vi idag ser orsakar djuren lidande, då till exempel ögats skyddsmekanismer är satta ur spel.

  • Kort nos med indragen inre ögonvinkel ger utstående ögon med hornhinneskador. För att inte tala om de andningsproblem den missbildade överkäken orsakar.

  • För lång nos gör att den inre ögonvinkeln och ögonlocket här inte ligger an mot ögat. Detta ger ökad risk för inflammationer då ögonlocken inte kan fullgöra sin funktion.

  • Mycket stram hud på huvudet ger risk för inåtrullade ögonlock vilket gör att hårstrån ligger an mot hornhinnan. Detta ger smärta och skador.

  • För lös hud ger ögonlock utan stadga vilket kan ge både inåtrullning och utåtrullning.

  Om man jämför utseendet på raser för 100 år sen med det utseende de har nu har de blivit mer extremt utformade. Och aveln tenderar att hela tiden bli alltmer extrem. Dagens rashundar avlas alltmer för utställningar/skönhetstävlingar, där funktionen är underordnad.

  Våra sällskapsdjur är levande varelser och inte konstföremål och de ska ha huvud- och kroppsformer som är funktionsdugliga och inte orsakar smärta och skador.

  Tyvärr har blivande djurägare ofta alltför litet kunskap och får heller ingen saklig information om den tilltänkta rasens hälsoproblem.

  Vi har hoppats och trott på en förbättring i avelsarbetet och det pågår också ett sådant bland annat inom Svenska kennelklubben. Men det går alldeles för långsamt, under tiden föds nya individer och nya generationer med avelsrelaterade problem som orsakar djuren ett betydande lidande.

  Vi efterlyser krafttag och uppmanar Jordbruksverket att agera och tydligt arbeta för att djurskyddslagen efterlevs. Detta innebär i praktiken sannolikt förbud mot avel av vissa raser, då denna avel gått för långt (djuren lider)och det tar för många generationer att ”avla bort” de missbildningar vi avlat fram.

  Och inte att förglömma – det gäller inte bara ögon – det gäller hud, leder, hjärta, hjärna … ja, hela djuret.

  En avslutande fråga: Om Du skulle vakna en morgon och upptäcka att Du var en hund – vilken ras skulle du vilja vara och hur skulle du vilja att din kropp såg ut och fungerade?

  Marie Granar

  leg veterinär, specialist i hundens och kattens sjukdomar, specialist i oftalmologi, hund och katt

  Eva Hertil

  leg veterinär, specialist i hundens och kattens sjukdomar, specialist i oftalmologi, hund och katt

  Annons
  Annons
  X

  Mops, en av flera hundraser som ofta får problem med ögonen.

  Foto: Gero Breloer/AP Bild 1 av 2

  Pekingese är en av de hundraser som har störst hälsoproblem, särskilt när det gäller luftvägarna och andningen.

  Foto: Seth Wenig/AP Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X