”Dags att FI rensar upp bland rådgivarna”

Foto: Sam Edwards/Caia Image/TT

Köpare av finansiella tjänster i Sverige förtjänar en bra rådgivning värd namnet, skriver Lars Uppsäll, vd för rådgivningsföretaget Burenstam & Partners AB.

Under strecket
Publicerad
Annons

EU:s nya direktiv om värdepappersmarknaden infördes i Sverige förra året. Finansinspektionen gick ut med att det skulle bli tydligare för den som köper finansiell rådgivning. Den rådgivning vi har i Sverige har nämligen som huvuduppgift att sälja egna finansiella produkter, inte själva tjänsten rådgivning. Nu skulle det bli tydlig skiljelinje mellan oberoende och icke oberoende rådgivning. Men inget har hänt på ett och ett halvt år. Nu är det dags för FI att börja granska alla aktörer för att hjälpa konsumenter att göra rätt val.

Syftet med direktiven som trädde i kraft 2018 är att EU vill öka transparensen, förbättra investerarskyddet och förstärka förtroendet för de europeiska värdepappersmarknaderna. Det applåderades av Finansinspektionen som gick ut med att skulle det bli lättare för alla kunder som mottar finansiell rådgivning, eftersom det skapas en tydlig skiljelinje mellan vad som är icke oberoende rådgivare och oberoende rådgivare.

Annons
Annons
Annons