Dags att få fram sanningen om Estonia

Foto: Fokus / Janerik Henriksson / Privat

PODD | 29 september. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras Estoniakatastrofen. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad
Annons

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras Estoniakatastrofen.

Den har nu blivit aktuell på nytt, efter att nya uppgifter om en stor, fyra meter lång reva i skrovet framkommit i dokumentärserien ”Estonia – fyndet som ändrar allt”, som sänts på DPlay.

Experter menar där att revan endast kan ha uppkommit till följd av en tung kollision.

Det är såklart anmärkningsvärda uppgifter, särskilt i ljuset av att filmaren Gregg Benis redan för 20 år sedan påstod sig ha upptäckt ett hål i skrovet, medan haverikommissionens utredare påstod sig vara säkra på motsatsen, efter att ha sett hans film.
– Där finns inte något hål. Det är omöjligt, enligt min uppfattning, sa en av kommissionens finländska experter, Tuomo Karppinen.

Ledarsidans Jesper Sandström försöker bringa klarhet i ämnet tillsammans med Inga-Britt Ahlenius före detta generaldirektör, Riksrevisionsverket, och före detta chef för FN:s internrevision, Lennart Berglund, ordförande för Stiftelsen Estoniaoffren och Anhöriga, SEA och Mats Holm, journalist på tidningen Fokus som tillsammans med Susanna Popova skrev boken “Protokollet - Estonia. Därför kommer det att hända igen.”, som kom ut 2003.

Efter reklamen visas:
Dags att få fram sanningen om Estonia
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons